НАП не може да събере 5.8 млрд. лв. ДДС от ревизии за 17 години

Сдружение "БОЕЦ" дава на прокуратурата всички министри на финансите и шефове на данъчните от 2000 г. насам

НАП не може да събере 5.8 млрд. лв. ДДС от ревизии за 17 години

Проблемът с ДДС измамите в България е огромен и по официални данни води до източването на милиарди левове от бюджета. Националната агенция за приходите (НАП) признава, че несъбраният ДДС, установен с влезли в сила ревизионни актове за периода 1 януари 2000 г. - 31 декември 2017 г., е в размер на 5.79 млрд. лв.

Това алармира във вторник гражданско сдружение "БОЕЦ", което е получило информацията от изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова след подадено заявление по Закона за достъп до обществена информация.

5.4 млрд. лв. на практика са "отписани" за събиране

"Общият размер към 1 януари 2018 г. на непогасената сума от ДДС, установена с влезли в сила ревизионни актове на НАП, издадени в периода от 1 януари 2000 г. до 31 декември 2017 г., е 5.79 млрд. лв.", посочва Галя Димитрова. От думите ѝ става ясно, че 5.39 млрд. лв. от общата сума са категоризирани като "трудно събираеми или несъбираеми вземания". "Това са задължения на лица, за които в резултат на проведеното проучване е установено, че не притежават активи/имущество, върху което да се насочи принудително изпълнение, или имат имущество на ниска стойност спрямо размера на публичния им дълг, или върху същото има предходни обезпечения/тежести в полза на кредитори с частни вземания, чиито размери надхвърлят стойността на имуществото", пише Димитрова. Тя заключава, че "вероятността да постъпят суми за погасяване на дълга на тези лица е минимална".

В момента реално данъчната агенция работи върху дългове за едва 399 млн. лв. от цялата сума, като продължава да се проучва имущественото състояние на съответните длъжници и състоянието на активите.

От данните на НАП се вижда, че най-голяма е сумата на несъбраният ДДС от влезли в сила ревизионни актове през 2011 г. - 1.1 млрд. лв. През следващите години той се движи около 500-600 млн. лв. годишно, като в същото време общата сума на допълнително установените задължения при ревизии по всички видове данъци е към 1.7-1.8 млрд. лв. годишно.

В справката на шефката на НАП се посочва още, че общата сума на установения при ревизии дължим ДДС за периода 1 януари 2000 г. - 31 декември 2017 г. е в размер на умопомрачителните 16.2 млрд. лв. Галя Димитрова посочва, че голяма част от тези задължения са в резултат от възлагане на ревизии от външни институции и прилагането на мерки за борба с данъчните измами. Всъщност, шефката на данъчните се опитва да обясни, че когато ревизиите се възлагат от външни институции или като мярка за борба с измамите, обичайно се стига до установяване на огромни задължения, които на практика са несъбираеми. Целта била да се подпомогнат наказателните производства, образувани от прокуратурата.

"БОЕЦ": Има политически чадър над данъчните измами

"Натрупването на тези огромни несъбираеми суми е невъзможно без участие на хора от висшите етажи на властта и без да има чадър върху тези престъпления", коментира председателят на сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев. По думите му "страната се управлява от мафиотска структура, която е подчинила институциите". Според Георгиев, докато ГЕРБ управлява страната и главен прокурор е Сотир Цацаров, няма как да има промяна в ситуацията.

Въпреки това още в сряда движението, което е известно със сигналите си срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, ще внесе в Главна прокуратура сигнал срещу премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов за неизпълнение на служебните им задължения във връзка с огромния размер на несъбран ДДС.

До края на седмицата ще бъде подаден сигнал и до Европейската комисия във връзка с проблема с данъчните престъпления и ДДС измамите. Ще бъде сезиран и президентът Румен Радев. Другата седмица сдружението смята да внесе в прокуратурата сигнали за проблема с ДДС срещу всички министри на финансите от 2000 г. до днес, а също и срещу всички директори на бившата "Главна данъчна дирекция", а впоследствие и на НАП.

Представителите на движението, които бяха замеряни с яйца, докато влизаха за пресконференцията си в сградата на БТА, обясниха, че упрекът им не е само към НАП, но и към прокуратурата. Тя е следващата институция, към която ще изпратят заявления за достъп до информация.

Според "БОЕЦ" прокуратурата "замита" данъчни престъпления, както твърди и следователят Бойко Атанасов, работил по тежки случаи на ДДС измами. Атанасов се прочу с критиките си срещу главния прокурор Сотир Цацаров и срещу шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Миналата седмица прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу следователя, което според "БОЕЦ" е пример за репресия. Мотивите за дисциплинарната мярка не са ясни, но е възможно да са свързани с критиките на Атанасов срещу Иван Гешев. В началото на февруари следователят обяви пред телевизия "BiT", че е обект на натиск заради разкритията му, че Гешев е сключил "срамно споразумение" по делото за крупни данъчни измами, станало известно като акция "Недосегаемите".

НАП си търси "несъбираеми" 25 млрд. лв.

Както Mediapool писа преди около седмица, общата сума на несъбраните от НАП задължения по всички видове данъци, откакто се води подобна статистика, е в размер на около 25 млрд. лв. В огромна част от случаите става дума за вериги за източване на ДДС. И това са само официално регистрираните и документирани от НАП данъчни нарушения и измами.

В средата на февруари един от хилядите подобни казуси – на кухата фирма "ПХГ Динамик",

приключи с обявяването на условна присъда срещу малоимотен гражданин за източването на 4.5 млн. лв. по схема, за която се смята, че е свързана с убития варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Решението на съда дойде повече от 10 години след доклада на НАП с разкриването на измамата. От документите се вижда, че Министерството на финансите е изгубило не само източените 4.5 млн. лв., но е платило и съдебна такса от 181 799 лв. по делото, която едва ли някога ще бъде платена.

В официален отчет НАП твърди, че през 2015 г е изпратила 729 уведомления до разследващите за предполагаемо избягване на данъчни задължения в особено големи размери, но за същия период прокуратурата е образувала само 12 досъдебни производства. Това означава, че са образувани дела по по-малко от 2% от подадените сигнали. През 2016 г. уведомленията до прокуратурата са станали 939, а образуваните досъдебни производства – 34, което показва, че има сериозен проблем, при който някъде се "къса нишката" при разследването на данъчните престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес