НАП: Няма пряка заплаха за имоти и дългове след теча на данни

Шефката на приходната агенция продължава да е в отпуск

Снимка: Архив БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) в петък за пореден път обяви, че няма "нито пряка, нито непосредствена заплаха" за имуществото на българските граждани, както и за задлъжнялостта им в резултат от изтеклите лични данни на около 4 милиона души. 

"Няма нито пряка, нито непосредствена заплаха за автомобилите, недвижимите имоти, задълженията на гражданите", обяви пресдиректорът на НАП Росен Бъчваров. Вече втора седмица Бъчваров е основният говорител по темата заради набиващата се на очи липса на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, която продължава да е в отпуск. Тя ще бъде на работа в понеделник, обяви Бъчваров.

По думите му няма никаква необходимост милионите българи с изтекли данни да сменят личните си карти. Засега най-висок риск от опити за злоупотреби има по отношение на 189 души, половината от които вече лично са информирани за теча. Дори и те обаче не е нужно да сменят личните си документи, а просто трябва да бъдат по-бдителни за опити за злоупотреби, когато от тях се иска чувствителна финансова информация, например по имейл или телефон.

От НАП отново увериха, че всички агенции и асоциации, имащи отношение към проблема, вече са уведомени и работят при засилена бдителност за идентификацията на лицата. "Всеки нотариус има дигитален достъп до системата с нотариалните пълномощни, както и достъп до данните на ГРАО, Агенцията по вписванията, Търговския регистър", каза Бъчваров. От асоциацията на фирмите за бързи кредити също обясниха, че няма как само с лични данни да се изтегли бърз кредит, дори онлайн. "Не може да се кандидатства за бърз или потребителски кредит с генерално пълномощно", казаха още от асоциацията.

От НАП посъветваха гражданите да прочетат подробните им обяснения за реалните опасности от теча, които практически са близки до нула. За всеки случай обаче е добре хората да сменят паролите на електронните си пощи и ПИК кода си, но дори да не го направят, за тях няма пряка опасност. 

В следващите седмици приложението за проверка на изтекли данни, което беше пуснато вчера, ще започне да дава информация и за вида на данните, тъй като трябва да се сравнят около 80 милиона записа с данните на НАП, каза още Росен Бъчваров.

До момента са направени около 500 000 справки в приложението, като в 75% от случаите се оказва, че има изтичане, а в около 25% - че няма. Скоро НАП ще пусне и телефон за справки от чужбина. В момента системата допуска до 3 справки от един телефонен номер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?