НАП обложи с данък регистъра на раковите заболявания

НАП обложи с данък регистъра на раковите заболявания

Националната онкологична болница съди НАП, след като приходната агенция поиска да обложи с данъци раковия регистър.

Работата на регистъра е да събира, обработва, анализира и публикува всяка година информация за разпространението на злокачествените заболявания и да насочва вниманието на държавата към основните тенденции, приоритетите в профилактиката и др.

Данъчните не отстъпили дори и пред настояванията на здравния министър, че раковият регистър не подлежи на облагане, защото е медицинска дейност, съобщи БНТ. Притисната от НАП болницата платила 70 хил. лева ДДС от и без друго намаления си в кризата бюджет.

НАП изхожда от позицията, че болницата е търговско дружество и не я интересува, че поддържането на раков регистър е медицинска дейност, която болницата се задължава да извършва по договор с държавата.

Данъчните не признават регистърът за медицинска дейност, защото там реално не лекували.

От НАП не удостояват с отговор нито жалбата на болницата, нито на здравния министър, според който регистърът е медицинска дейност поне по два наши закона и една евродиректива.

Заплашена от блокиране на сметки, болницата все пак плаща 70 хиляди лева ДДС.

"Средно ние плащаме около 24-30 хиляди за ремонт и резервни части на линейния ускорител. Сега, в същия момент, имаме изгоряла резервна част и трябва да я подменим. Тя струва 14 хиляди лева. Вместо да инвестираме в нова апаратура, ние трябва да плащаме на държавата данък за това, че някой чиновник е решил, че това не е медицинска дейност.“, коментира доц. Здравка Валерианова, директор на Национална онкологична болница.

Споделяне

Още от България