НАП образува 8000 изпълнителни дела за неплатени данъци

НАП образува 8000 изпълнителни дела за неплатени данъци

Около 8000 длъжници с неплатен ДДС и други данъци от края на 2016 г. вече са в процедура по събиране с изпълнително дело, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

При всички тях има неплащане за повече от 2 месеца.

НАП е започнала кампания по изпращане на съобщения за доброволно плащане в 7-дневен срок. Такива кампании ще се провеждат всеки месец.

От НАП препоръчват всяка фирма или физическо лице периодично да проверява онлайн за задължения, дължими към данъчните, както и за образувано изпълнително дело.

Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) в портала за е-услуги на НАП.

Данъчните съветват клиентите си до 7 дни да погасят задълженията си, както и да осъществят незабавен контакт с публичен изпълнител, ако вече е образувано дело. Това е необходимо, тъй като плащанията по делото трябва да се направят по друга банкова сметка на НАП.

В случай на финансови затруднения длъжникът може да предостави обезпечения и да обсъди с публичния изпълнител възможност за краткосрочно погасяване на дълга на части.

"Предмет на принудителното изпълнение е цялото имущество и доходи на длъжника. Налагането на запор на банковите сметки, на работната заплата, автомобилите и недвижимите имоти на гражданите и фирмите, описа и продажбата на имуществото са крайни мерки, които могат да се избегнат. Съветваме клиентите на НАП с просрочия да заплатят своевременно задълженията си, а в случай на финансови затруднения да се свържат веднага с НАП. Това ще им спести неприятности в бъдеще", коментира директорът на дирекция "Събиране" в НАП Боряна Жилова.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?