НАП обявява търгове за 188 кг. конфискувани скъпоценности

До края на годината се очаква НАП да обяви търгове за около 188 килограма изделия от благородни метали и скъпоценни камъни, съобщиха от агенцията в сряда.

Всички накити са отнети в полза на държавата след опит за контрабанден внос през Свиленград, Калотина и други митнически пунктове. В момента благородните метали се съхраняват в банкови трезори. Приходната агенция предвижда от продажбата на скъпоценностите в хазната да влязат над 5 млн. лв.

Новината идва в момент, когато полицията задържа шестима души, които смята, че са извършители на кражбата на над 320 кг. злато, сребро и платина от митнически склад на летище София. Ценните метали бяха отнети при предишна полицейска операция "Леярите". Тяхната стойност се оценява на около 16 млн. лв.

Според обяснения, дадени по-рано от шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов, металите се съхранявали в този склад, а не в трезор на БНБ, за да се извършат експертизите на разследващите.

Подробности за търговете на НАП в Пловдив, Бургас и София могат да се видят на сайта на агенцията.

На тях за продан се предлагат около 82 килограма златни, платинени и сребърни изделия с инкрустирани естествени и синтетични камъни - брилянти, рубини, изумруди и сапфири.

Наддавания за още около 106 килограма златни изделия ще бъдат обявени до края на годината. Това ще стане след като завърши оценката на бижутата от външните експерт-оценители.

Предлаганите бижута са с разнообразно качество и в различни стилове. По-голямата част от златните накити в София са 18 карата, но има и от 14 карата. Предлаганото в Пловдив злато пък е с червени примеси от мед, а повечето накити са модели, вече излезли от мода.

Участие в търговете се заявява чрез внасяне на депозит, който представлява 20 на сто от началната продажна цена на съответната група накити, за която кандидат-купувачът смята да наддава. Ако един купувач участва за няколко групи бижута, трябва да посочи отделна цена за всяка от тях.

В търга могат да се включат частни лица и фирми, които са регистрирани в Министерството на финансите, съгласно Валутния закон. Условията, на които трябва да отговарят кандидат-купувачите, както и други актуални търгове на НАП могат да се видят на Интернет страницата на агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?