НАП: Опрощаването на дълговете на мюфтийството не е държавна помощ, а данъците са тайна

Дълговете на религиозните организации излязоха с почти 200 000 лв. повече

Главният мюфтия Мустафа Хаджи, снимка БГНЕС

Опрощаването на дълговете на вероизповеданията не представлява държавна помощ, а платените данъци от религиозните организации за последните пет години са тайна. Това обяви Националната агенция по приходите в отговор на запитване на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

От предоставените данни се разбира още, че Народното събрание е гласувало на първо четене опрощаване на дълговете на вероизповедания въз основа на непълна информация от Министерството на финансите. На депутатите е била предоставена справка за дълговете на основните шест вероизповедания в държавата на обща стойност 8 267 000 лева, от които 8 106 000 лева са на Главното мюфтийство. Миналата седмица депутати обясниха пред Mediapool, че не са получили разбивки с тези данни.

Оказва се обаче, че дългове на всички вероизповедания в страната са по-големи – 8.447 милиона лева. Законът предвижда амнистия на всички дългове на религиозните организации.

Всичко е тайна, защото не е държавна помощ

Опрощаването на дълговете на вероизповедания ще се запомни с проявения изключителен цинизъм от институциите и главния мюфтия към парите на данъкоплатците. Законопроектът беше внесен на 31 януари от лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В мотивите към него нямаше финансова обосновка.

Информацията, че става дума за дългове над 8 милиона лева, които са натрупани основно от мюфтийството, бе поднесена буквално преди проектът да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала.

Mediapool подаде своето запитване до Министерството на финансите за дълговете на вероизповеданията на 5 февруари. Министерството бави питането десет дни преди да го изпрати на НАП, въпреки че разполагаше с информация и я предаде в парламента.

НАП бави питането още 25 дни, въпреки че срокът за отговор е 14 дни. Имаше нужда и от уточнения. Така информация бе предоставена след като промените в Закона за вероизповеданията минаха на първо четене.

Параграф 22

Въпреки това отговорът на НАП не е без значение. От него се разбира, че държавата не смята опрощаване на дълговете за държавна помощ. За да е такава, трябва в акта на парламента изрично да се запише, че е държавна помощ. Иначе не е, въпреки че всъщност е.

Данъчният кодекс (ДОПК) изрично указва, че данъчната и осигурителната тайна падат при предоставяне на държавна помощ. И понеже НАП не смята опрощаването на дълговете на вероизповедания за помощ, то тези дългове са данъчна и осигурителна тайна. Поради това няма информация колко точно дължи Българската православна църква, например.

В рамките на дебата по опрощаването на дълговете логично се чуха гласове за обявяване на приходите и погасените или непогасени задължения на двете най-големи вероизповедания у нас – православното и мюсюлманското. Тези данни биха показали дали вероизповеданията имат нужда от този жест или става дума за обикновен политически бакшиш. НАП казва за Mediapool, че платените данъци също са тайна.

Бившият главен секретар на мюфтийството Николай Панков, сега началник на кабинета на бившия главен мюфтия Недим Генджев, обяви, че мюфтийството взема 30 млн. лв. годишно от наеми на 4700 имота. Дали тези данни са верни, няма как да се провери, освен ако самото мюфтийство не предостави информация. Но както се видя, дори самият главен мюфтия Мустафа Хаджи заяви пред министър-председателя Бойко Борисов, че въпросът с дълговете не го интересува, защото "като духовен водач на мюсюлманите в страната не се занимава със счетоводни дела".

Иначе НАП обявява доста любопитна статистика. В България има официално регистрирани 3440 религиозни организации. Само 185 от тях имат дългове към държавата. Дълговете на мюфтийството са за 8 милиона лева. Останалите 184 религиозни организации имат общ дълг от 440 000 лева. Дали мюфтийството трупа дългове, защото само то знае, че ще му ги опростят, остава висящ въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?