НАП предлага драстични мерки за повишаване на събираемостта

НАП предлага драстични мерки за повишаване на събираемостта

Заради опасност от значително неизпълнение на приходната част в бюджета, Националната агенция за приходите (НАП) ще предложи план за намаляване на възможностите за отклоняване на приходи. Това стана ясно от думите на новия директор на НАП Красимир Стефанов пред депутатите от бюджетната комисия в четвъртък. В заседанието участва и министърът на финансите Пламен Орешарски.

Въпреки преизпълнението на приходната част за първите два месеца с 8% над планираното, се забелязват симптоми, призна министърът, че може да има неизпълнение на приходната част на бюджета. Това може да се засили в следващите месеци, когато се очаква да се усети негативното влияние на икономическата криза – да се увеличи безработицата, да намалеят домакинските доходи, да спрат производства, да се свие потреблението.

Според Стефанов резерв за увеличаване на приходите е притискане на сивия сектор с помощта на данъчните, митниците, МВР, прокуратурата, ДАНС.

В плана с мерки влиза затягането на контрола на стокообмена през гръцката и румънската граница за предотвратяване на източването на ДДС. Ще се предложи ограничаване на пътуванията на граждани зад граница, които имат дългове към държавата. Може да се стигне до изземване на обороти от касите на фирми с дългове. Ще се запорират банкови сметки с цел да се покрият задължения към държавата.

Обмисля се затягане на контрола над гражданите, които отдават имоти под наем, защото масова практика е да не се плащат данъци върху приходите от такива доходи. Според разчети на НАП за миналата година от наеми не са платени 74 млн. лв. данъци. Ще се проверяват доходите на лица, за които се твърди, че са отпуснали заеми на други физически лица, защото разпространена практика е да се обясняват едри покупки с отпуснати от "приятели" заеми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес