НАП препоръчва на 189 души да сменят личната си карта заради теча

Готвеното приложение за справки в НАПлийкс няма да показва на хората кои техни данни са източени

НАП препоръчва на 189 души да сменят личната си карта заради теча

Националната агенция за приходите (НАП) засега няма да уведоми хората какви точно техни лични данни са изтекли при хакерската атака срещу агенцията. В същото време агенцията е установила, че само 189 души е добре да сменят личните си карти заради теча, като всеки един от тези хора щял да бъде уведомен лично.

Десет дни, след като се разбра, че от масивите на приходната администрация са източени данните на 4 млн. живи български граждани и на още около 1 млн. починали, все още не е пуснато приложението, през което хората трябваше да проверят дали техните имена, адреси, ЕГН, номера на лични карти са сред неправомерно източените.

Дори след като то бъде пуснато обаче, хората ще разберат единствено, че са в разпространената от хакери база данни, но не и каква точно информация за тях присъства във файловете.

Това става ясно от съобщение на приходната агенция, в което се описва как ще работи все още несъществуващото приложение за проверка. Целта е да се предотврати злоупотреба с лични данни.

На по-късен етап на хората може и да бъде предоставена информация за конкретния тип изтекли данни. Това щяло да стане, след като се свери наличната в НАП информация с тази в изтеклите файлове, за да се види дали няма дописване или манипулация.

За да се използва приложението, хората ще трябва да дадат на НАП и телефонния си номер.

"Приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек, и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни", допълват от НАП.

Вероятността човек да получи положителен отговор на проверката за незаконно изтекли данни е голяма, при положение че в източените масиви има информация за милиони хора. За тези хора НАП ще публикува "практически съвети" как да реагират до края на деня (24 юли). Те нямало нужда да сменят личните си карти, твърдят от агенцията.

Приходната агенция сама е преценила, че по-голям риск от злоупотреба съществува за едва 189 души. Причината е, че в изтеклите бази данни се съдържат трите им имена, ЕГН, адрес, номер, издател и валидност на валидна лична карта. Данъчните ще се свържат с тези хора лично по телефон или имейл. Не е ясно обаче за чия сметка ще е таксата за преиздаване на документа за самоличност.

"В момента в агенцията се съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните ни бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация. След приключване на проверките агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени", пише в съобщението на НАП.

В същото време един от разпространените браузъри - Mozilla Firefox, предупреждава за теча на данни от НАП при влизане в интернет страницата на приходната агенция. Предлага се и проверка на това дали в изтеклите данни се съдържа имейла на конкретния потребител. От Firefox са публикували и стандартни съвети за действие в случай на теч на данни. Те включват смяна на парола за конкретния сайт, както и за други сайтове, в които хората влизат със същата парола.

Споделяне

Още по темата

Още от България