НАП призна, че е имало предложение за данъчни проверки на неудобни съдии

НАП призна, че е имало предложение за данъчни проверки на неудобни съдии

Шефката в дирекция НАП - Бургас Пенка Жекова е поискала срещу неудобни съдии от Бургаския административен съд да започнат данъчни проверки. Причината за предложената "профилактика" на магистратите е, че тези съдии си позволявали да отменят заповеди на данъчните за запечатване на търговски обекти. Това става ясно от отговора на НАП до Съюза на съдиите в България (ССБ), който преди две седмици отправи запитване до приходната агенция.

Съдийската организация се задейства след публикация в сайта "Афера", който пръв оповести искането на Пенка Жекова за данъчните проверки срещу магистратите и техните семейства.
Според доклада на Жекова съдиите отменяли запечатването на обекти, когато собствениците им обжалвали. Тя смята, че данъчните ясно са установявали нарушения на данъчните закони, огромни задължения, липса на трудови договори и ред други проблеми.

Писмото на НАП до ССБ е първото официално потвърждение за съществуването на доклада на Пенка Жекова. Приходната агенция казва, че "се ръководи от фундаменталните ценности на върховенството на правото и зачитане на независимостта на властите". НАП обяснява, че работата ѝ е организирана по строго формален ред, изключващ субективни инициативи за "селекция".

 

Споделяне

Още от България