НАП проверява депутат от ГЕРБ, прехвърлил на бедняк задлъжняла фирма

Партията на Димитър Гамишев отказва коментар

Димитър Гамишев

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев е продал преди около две години фирмата си "Гамишев – НКД" ЕООД със задължения към бюджета в размер на около 200 000 лв. на дружество, управлявано от малоимотен гражданин. Това съобщи сайтът Бивол, като информацията се потвърждава от Търговския регистър и публичния списък на Националната агенция за приходите за безимотните длъжници на хазната. Преди ден Гамишев получи условна присъда за убийство на човек през 2014 г. при пътен инцидент.

В случая става дума за класически случай на прехвърляне на дружество на малоимотно лице, става ясно от данните на данъчната агенция. Това в миналото бе една от най-разпространените схеми за избягване на данъчно облагане или за източване на ДДС. От Националната агенция за приходите (НАП) обясниха миналата седмица, че в голяма степен вратичките в закона в последните години били ограничени заради въвеждане на редица мерки като забрана за прехвърляне на фирма по време на данъчна ревизия, пред- и следрегистрационен контрол по ДДС и т. н.

По този случай към момента НАП е поискала от съда обявяване на недействителност на една от сделките. Започнала е и ревизия на физическото лице Димитър Гемишев, за да му се потърси отговорност като физическо лице с личното му имущество за натрупаните задължения, посочиха от данъчната агенция.

От пресцентъра на ГЕРБ отказаха всякакъв коментар по случая, а по отношение на присъдата за убийство съобщиха, че депутатът ще обжалва.

Прехвърлянето на фирмата на Гемишев на дружеството "Файнест Асошиътс", управлявано от Георги Михайлов Георгиев, е станало през април 2016 г., става ясно от данни в Търговския регистър. По данни от системата за правна информация ДАКСИ Георгиев участва или е участвал в управлението на още 93 фирми и в собствеността – на 54. Проверка на Биволъ е показала, че поне 10 от фирмите на Георги Георгиев дължат суми от порядъка на десетки и стотици хиляди левове на НАП.

Фирмата, която до април 2016 г. е била на Гамишев, е влязла през август 2017 г. в черния списък на дължащите на НАП над 5000 лв., но нямат имущество, което да бъде осребрено, нито пък вземания от трети лица. По последни данни неплатените публични задължения на компанията са 202 991 лв. Изданието Биволъ твърди, че задълженията са били натрупани още преди прехвърлянето на дружеството.

Гамишев стана депутат през пролетта на 2017 г., а прехвърлянето на фирмата се случва малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев. Преди да стане шеф на местната структура на ГЕРБ и депутат, Гамишев се е занимавал с предприемачество в сферата на строителството. Според Биволъ през 2012 г. съпругата на Гамишев е получила близо 400 000 лв. европейско финансиране от селската програма за къща за гости в с. Гайтаниново. Неговата снаха пък е взела от същата програма близо 300 000 лв. за къщи за гости в с. Лещен.

Миналата седмица гражданско сдружение "БОЕЦ" повдигна темата с огромния размер на несъбрания от НАП ДДС заради прехвърлянето на фирми на малоимотни и безимотни лица. Според данните става дума за 5.8 млрд. лв. за периода от 2000 г. до края на 2017 г. В петък данъчната агенция се оправда, че в последните години сумата на несъбрания данък значително е спаднала, каквато е и позицията на финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Междувременно се разбра, че Сметната палата е започнала проверка на събираемостта на ДДС, а "БОЕЦ" внесе сигнал за проблемите със събираемостта на ДДС в България до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес