НАП проверява собственици на търговски обекти в центъра на София

Проверки на Национална агенция за приходите (НАП) показват, че собственици наемодатели на скъпи търговски обекти в центъра на София често укриват данъци върху доходите си, като декларират далеч по-ниски от реалните наеми или пък не декларират нищо.

Столичен собственик на търговски обект, например, е изгонил своя наемател, защото поискал да му се издават фактури за платения наем. Месеци наред наемателят плащал договорения наем, след което един ден собственикът го изгонил. Хазяинът издал фактурите за 20 пъти по-ниската стойност на наема, от тази в официалния договор. За целия период на собственика били платени над 153 хил. лв., но издадените от него фактури са едва за около 8 хил. лв. По този начин фирмата на наемателя била ощетена с повече от 40 хил. лв. от ДДС и данък общ доход. Когато наемателят настоявал за издаване на фактурите той получил нотариална покана да напусне обекта.

В агенцията вече са приключили 33 ревизии на собственици на търговски обекти в центъра на София. Разкрити са били близо 300 хил. лв. укрити данъци върху доходите. По време на проверките инспекторите са установили, че част от собствениците на луксозни магазини по улиците "Витоша", "Раковски", "Позитано" не са декларирали получените доходи от наем, а други са обявили занижени цени в договорите.

Собственик на 7 имота на столичния булевард "Витоша" декларирал 4 пъти по-ниски доходи от наеми. По този начин лицето се опитало да укрие повече от 84 хил. лв. данък върху доходите. Друг магазин на ул. "Раковски" бил отдаден под наем за 5 пъти по-ниска сума. Освен това, ревизорите са установили, че лицето изобщо не е декларирало никакви доходи от наем. Задълженията му, заедно с лихвите възлизат на повече от 24 хил.лв, допълват от НАП.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?