НАП проверява застрахователни брокери и агенти за укрити доходи и данъци

Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че започва масови проверки на застрахователните брокери по време на кампанията за сключване на застраховките "Гражданска отговорност".

Повод са получени много сигнали за това, че застрахователните брокери сключват договори с агенти, които получават комисионни от всяка сключена застраховка.

Застрахователните агенти пък от своя страна масово не декларирали доходите си, а част от застрахователните брокери отчитали фиктивни разходи.

"Има много голяма група от хора, които работят като застрахователни агенти в България. Почти всички са в "черната" икономика - нито се осигуряват, нито плащат данъци. Това става със знанието на застрахователните брокери. НАП ще провери тези

схеми за укриване на данъци в застраховането и ще санкционираме нарушителите. Даваме възможност на онези агенти, които не са обявили доходите си в последните години, да го направят до края на 2009 г. Ще бъдат глобени с минимална сума и ще платят лихвите върху невнесените данъци, но ще избегнат по-тежки санкции", заявява по повод започващите проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?