НАП пуска приложение за проверка на изтекли лични данни

НАП пуска приложение за проверка на изтекли лични данни

Националната агенция за приходите (НАП) ще подготви и пусне в сайта си приложение, чрез което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние чрез #НАПлийкс, съобщиха от приходната агенция.

Междувременно, стана ясно, че Комисията за защита на личните данни ще започне производство в НАП заради теча на информация и нарушаването на сигурността на личните данни. От НАП са декларирали готовността си да съдействат изцяло на КЗЛД за изясняване на всички обстоятелства на среща на ръководствата на двете ведомства.

Освен това, от НАП съобщиха, че в сряда са започнали пълен одит на информационните системи, който ще бъде извършен с помощта на външна компания и ИТ екипа на приходната администрация.

Всички информационни системи, приложения и инфраструктура на НАП са подложени на  тестове за техническа уязвимост. Те ще се извършват чрез автоматизирани и експертни ръчни средства. Целта е да бъдат идентифицирани публично достъпните информационни ресурси на организацията, след което да се извърши проверка за уязвимости в глобалните бази данни, съхраняващи такава информация.

В агенцията се извършва и одит на уязвимостите на публични и вътрешни ресурси, въпроси, свързани с управление на идентификацията, ограничения и управление на достъпа, криптография, дизайна на системите и др. В зависимост от откритите проблеми и предложените решения, ще бъдат разработени процедури за коригиращи действия, казаха от институцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?