НАП рапортува, че досега е събрала 400 млн. лв. приходи повече от миналата година

НАП рапортува, че досега е събрала 400 млн. лв. приходи повече от миналата година

Приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от НАП за седемте месеца на годината, са над 8,1 млрд. лв., което е с 400 млн. лв. повече от постъпленията за същия период на миналата година, съобщиха от НАП в сряда.

Рапортът на Националната агенция за приходите (НАП) пред медиите за добрата събираемост идва ден след загрижения коментар на финансовия министър Румен Порожанов, че има проблеми в приходните ведомства и че неизпълнението на постъпленията се очертава да стигне 900 млн. лв. до края на годината, ако не се вземат спешни мерки за подобряване на работата на двете агенции - НАП и митниците. Министърът смени шефа на митниците след признанието, че проблемите в митниците са много сериозни.

Отчитайки и най-ниските нива на т.нар. "задържан" ДДС за последните седем години, реалният ръст на приходите надхвърля 500 млн. лв. спрямо миналата година. Очаква се в края на годината приходите, събирани от НАП, да достигнат 14,3 млрд. лв., което ще бъде 100 процента от годишния план и с над 700 млн. лв. повече спрямо 2013 година, се казва в съобщението на агенцията.

На практика това би означавало, че цялото недоизпълнение на приходите ще легне върху митниците.

Събираемостта на данъка върху доходите на физическите лица за седемте месеца е достигнала 1.3 милиарда лева, или ръст от над 230 млн. лв. спрямо миналата година. Постъпленията от корпоративни данъци са над 960 млн. лв., или увеличение с 10 млн. лв.; приходите от данък върху добавената стойност са малко над 2 млрд. лв., или увеличение с 86 млн. лв. спрямо края на юли 2013 година.

При осигурителните вноски общо постъпленията за социални и здравни вноски за периода са 3.4 млрд. лв., което е с над 350 млн. лв. повече от миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес