В рамките на прокурорската проверка по скандала

НАП ревизира доходите на шеметно забогателите земеделски пиарки

Софийската градска прокуратура (СГП) е разпоредила на Националната агенция по приходите (НАП) да направи ревизия на доходите на внезапно забогателите бивши пиарки в Агенцията по храните към земеделското министерство – Кристина Спасова и Лора Димитрова.

Ревизията се извършва в рамките на прокурорската проверка, която бе образувана в края на август м.г. след разследване на в. "Сега" по случая, съобщиха в четвъртък пред Mediapool от държавното обвинение.

Според информацията от СГП обвинителите вече са получили всички необходими материали от МВР, което бе натоварено да проверява дейността на добилата скандална популярност фирма "Кей Ем Ком", собственост на младите специалистки по пиар.

От прокуратурата обаче отказаха коментар какво сочат предварителните данни, тъй като още не е взето окончателно решение дали преписката ще прерасне в дело или ще бъде прекратена. Срокът за произнасяне на наблюдаващия прокурор изтича около средата на месеца.

Според изнесената в медиите информация през миналото лято за по-малко от година, след като регистрира фирма, 25-годишната вече бивша пиарка Кристина Спасова успява да накупи офиси, имоти и дялове в компании, както и да стане крупен арендатор на земи, за над един милион лева общо. Пазаруването става без да се използват банкови кредити или заеми от приятели.

Според собствените ѝ признания младата дама вади парите си от оборота на новорегистрираната фирма с капитал от 2 лева. Финансовият отчет на компанията за 2011 г. обаче показва, че това няма как да се случи на практика. Това сочи разследване на в."Сега" по аферата, чието разплитане тръгна от поръчка за 50 хил. лв. за изработването на профили в социалните мрежи Фейсбук и Туитър на Програмата за селските райони.

От данните, посочени в материала, става ясно, че Спасова регистрира компанията си "Кей Ем Ком" с капитал от 2 лева още в същия ден, в който напуска Агенцията по храните – на 26 септември 2011 г. В управата ѝ влиза и бившата колежка на Спасова – Лора Димитрова.

Следва сериозно пазаруване през 2012 г., като първо през април въпросната фирма се сдобива с офис от 187 кв.м в столичния квартал "Манастирски ливади" за 332 491 лв., а след това през юли и с втори от 113 кв.м за 175 046 лв. в същата сграда. И при двете сделки не е ползван ипотечен кредит.

Междувременно през юни "Кей Ем Ком" придобива 26% от капитала на завода "Био Ем Ди" срещу 390 000 лв. 200 000 са платени при сключването на договора, останалите 190 000 се дължат до 4 месеца. След това предприятието продължава да купува нови земи, а през юли сключва и крупен договор за аренда на земя с община Берковица.

"Кей Ем Ком" се облагодетелства и от европари, като е избрана от агроминистерството да популяризира Програмата за развитие на селските райони чрез социалните мрежи Фейсбук и Туитър срещу 47 500 лв. Компанията е избрана и да рекламира изграждането на Джурасик парк край родопското село Дорково, както и да направи сайт на крепостта Цепина срещу 35 хил. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България