НАП събра 130 млн. лв. от акцията срещу фиктивния кеш в касите на фирмите

НАП събра 130 млн. лв. от акцията срещу фиктивния кеш в касите на фирмите

Около 130 млн. лв. е положителният ефект за бюджета до момента от акцията на Националната агенция за приходите (НАП) срещу фиктивния кеш в касите на фирмите, става ясно от съобщение на агенцията. 

В петък данъчните съобщиха, че близо 5 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите след контролната кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. По предварителни статистически данни наличните суми в брой към края на 2017 г. са малко над 8.1 млрд. лв., като година по-рано в касите счетоводно бяха отчетени над 13 млрд лв.

През 2017 г. НАП започна множество проверки и ревизии, а хиляди дружества получиха предупредителни писма от приходната агенция заради подозрения на данъчните, че отчетеният кеш е фиктивен с цел укриване на данъци.

"В резултат значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти. Проверките на НАП потвърдиха първоначалното допускане, че главната причина за нереално високите касови наличности са лични разходи на собствениците и управителите на фирмите, за които не са представяни документи", посочиха от данъчната агенция.

Като резултат от масовите мерки на НАП в бюджета постъпиха над 130 млн. лв. повече от данък върху дивидентите, като на компаниите беше дадена възможност доброволно да коригират данъчните си декларации, без да им бъдат възлагани проверки, допъниха от агенцията.

Оттам се зарекоха да продължат да наблюдават наличностите в брой във финансовите отчети на дружествата. Вече е съставен списък с над 13 500 компании с декларирани над 100 000 лв. в каса (общо 4.3 млрд лв.) към края на 2017 г., чието данъчно поведение ще са наблюдава през 2018 г. и при необходимост ще бъдат възложени проверки.

"Кампанията на НАП даде отлични дисциплиниращи резултати – от една страна по отношение на ръста на данъка върху дивидентите и, от друга страна, че насърчаването на доброволното спазване на данъчното и осигурително законодателство е каузата, за която ще продължаваме да работим", каза зам. изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Споделяне

Още от Бизнес