НАП се похвали с рекорден скок на оборота след свързването на касовите апарати

Рекордно увеличение на търговските обороти в страната се отчита след свързването на касовите апарати с НАП, съобщиха от приходното ведомство в петък.

С близо 3 млрд. лв. се е увеличила декларираната данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки за месец март в сравнение с месец февруари 2012 г., се казва в съобщението. Според данните, посочени в ДДС-декларациите за март, които се подават до 17 април, общата данъчна основа на доставките е 15.2 млрд. лв., докато през февруари 2012 г. тя е била 12.3 млрд. лв.

Тези положителни тенденции се допълват и от факта, че оборотите от март тази година се изравняват с тези от март 2008 г., когато общата данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки е била също 15.2 млрд. лв.

От НАП смятат, че тези резултати се дължат най-вече на свързването на касовите апарати с НАП и последвалите контролно-ревизионни дейности.

В края на март изтече срокът, в който всички търговци трябваше да осигурят дистанционна връзка на фискалните си устройства с агенцията.

От НАП изтъкват, че последвалите проверки в цялата страна са показали, че почти няма нарушители на новите разпоредби, а свързването на касовите апарати с НАП има "сериозен дисциплиниращ ефект при отчитането на обороти в страната".

Споделяне

Още от Бизнес