НАП се присети за укрити доходи и на топ певците

НАП се присети за укрити доходи и на топ певците

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверки на водещи фолк, поп и рок изпълнители заради многобройните сигнали, че певците масово укриват голяма част от доходите си, съобщиха от приходното ведомство в понеделник.

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че проверка на топ изпълнителите вече тече.

Инспектори на НАП са подхванали 16 от най-популярните имена в естрадната и фолкмузиката, предстои да се инспектират и други музикални изпълнители, поясниха от приходното ведомство.

Инспекторите вече са проучили доходите, които 16-те изпълнители са обявили пред агенцията в последните 5 години. Освен доходите те проверяват имотите, колите и харчовете на певците и техните семейства. След това ще се направи сравнение на установената собственост и доходи и декларираните. Ако се открие разминаване, проверката ще бъде задълбочена. А ако проверяваният не може да докаже произхода на доходите и имуществото си, ще бъде възложена ревизия, която ще приключи с ревизионен акт и наложени данъци върху укритите доходи. При данни за данъчно престъпление материалите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата.

От НАП съобщават, че са установили за "едно от най-популярните имена в българската естрада", че изобщо не е подавало данъчна декларация в последните 5 години.

Фолкпевица пък била декларирала доход от 86 000 лв. за 2008 г. при положение, че хонорарът ѝ за едно участие е минимум 6 500 лв., допълват информацията от приходната агенция.

Попфолк звездите се считат за едни от най-високо заплатените трудещи се в България наред с топ футболистите, които ритат в български отбори.

Доходите им идват не толкова от продажбата на албуми, колкото от концертни изпълнения и най-вече от частни партита на родни богаташи. Според неофициалните тарифи звезди на попфолка като Ивана, Глория, ДесиСлава или Преслава са между 6000 и 8000 лева на вечер. А "вторият ешелон" звезди вземат по 3000-5000 лева. Подобна е тарифата на Софи Маринова или Азис, ако се вярва на жълтите издания.

Певиците, които имат договори с компанията "Пайнер мюзик", отчисляват половината от хонорарите си на нея. В замяна на това тя им намира ангажименти. Азис, например, е сам продуцент на себе си и не плаща процент за посредничество.

Някои от топ певиците имат по няколко ангажимента седмично, което прави годишен доход минимум от 300-400 хил. лв. без приходите от албуми.

Изпълнителите са често украшение на сватби, рождени дни, корпоративни тържества на българския бизнеселит. Те украсяват предизборни тържества на политически партии, където въпреки декларациите, че не вземат пари, изтича информация за добре закръглени хонорари.

Досега НАП обяви, че е проверявала лица с луксозни коли, яхти и нови къщи. Текат проверки за доходите на футболисти, след като се установи, че има огромна разлика между официалните заплати, които клубовете им изплащат, и реалните пари, които те получават.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес