НАП ще отчете 700 млн. лв. повече приходи от миналата година

Красимир Стефано

Близо 700 млн. лв. повече приходи от данъци и осигурителни вноски от миналата година ще събере Националната агенция за приходите (НАП) до края на 2012 г., съобщи изпълнителният ѝ директор Красимир Стефанов.

Причините за добрите резултати, според него, са проектът за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП, законодателните промени, приети по предложение на агенцията, и контролната дейност на ведомството.

Над 1000 са осъдителните присъди за данъчни престъпления от началото на годината до момента, каза още данъчният началник.

Сред най-рисковите икономически сектори в страната са строителството и търговията със зърно. До края на годината предстоят данъчни проверки в хотели и заведения в зимните курорти, съобщи още Стефанов.

Анализ на риска на НАП е показал, че в сектора на посредничество при покупко-продажба с недвижими имоти е укрит оборот от близо 700 млн. лв. за 4 години. Освен проверки и ревизии, предстоят срещи с бранша, както и информационна кампания за клиентите на тези услуги, каза още Стефанов.

ДДС в процедура по възстановяване с ревизия (т. нар. задържан ДДС) в момента е 213 млн. лв. или над три пъти по-ниско спрямо 2009 г.

Споделяне

Още от Бизнес