НАП ще проверява българите в "Панамалийкс"

Горанов: Можем да си съберем данъците върху офшорните капитали

НАП ще проверява българите в "Панамалийкс"

Данъчните започват проверки на българските имена в "Панамалийкс", обеща финансовият министър Владислав Горанов във вторник.

"Ще предприемем проверки на Националната агенция за приходите (НАП) за произход на средствата, които са трансферирани към подобни зони. В момента, в който излязат данни за някое лице, ние започваме селекция и проверки", каза министърът. По думите му, ако се окаже, че върху трансакциите към офшорни зони не са плащани данъци и по този начин е ощетявана държавата, тя има пълния законов инструментариум да си събере дължимото.

"За мен ползването на офшорни компании показва, че ти искаш да избягаш от нещо - дали от идентичността си, дали от произхода на средствата, дали от данъчно облагане. Този отговор трябва да го дадат хората, които имат офшорни компании. В никакъв случай обаче отговорът не трябва да бъде, че се крият от държавата", каза Горанов.

Досега изкочиха 7 имена

До момента "24 часа", който е единственият медиен партньор на международното разследване, разкри имената на 7 българи, чиито имена фигурират в документите на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека". Това са семейство Евгения и Николай Баневи, бизнесменът Петър Манджуков, адвокатът Тодор Батков, банкерът Чавдар Кънчев, покойният бивш шеф на БТА Стоян Чешмеджиев и търговецът на ток Ангел Божилов. Горанов не пожела да коментира изказванията на Евгения Банева, че семейството ѝ регистрирало офшорни фирми, за да се спаси от корупцията. "Ако в общината се види, че тази фирма е на Банев, се измисля корупционна практика, таксите стават двойни", оплака се наскоро бизнес дамата.

НАП пратила писмо до Вашингтон

Освен че ще работи по медийните публикации, НАП вече е изпратила и официално искане до Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон за достъп до "Панамалийкс“, стана ясно още от думите на Горанов. Шефът на данъчните Бойко Атанасов е поискал агенцията да получи "цялата налична информация за българи и за български компании, за които има данни за офшорни сметки и за извършени операции". Получената информация ще бъде използвана "единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация", посочват от НАП.

Досега не е известно данъчните у нас да са събрали нито лев от предишни международни разследвания с изтичане на данни за офшорни сметки - "Офшорлийкс", "Суислийкс" и "Люксембурглийкс". През 2010 г. Министерството на финансите дори прати делегация в Германия, за да получи от властите дискове със сметки на българи в Швейцария и Лихтенщайн, но и от този опит не излезе нищо.

Обиски в Перу

Междувременно данъчните власти на Перу обискираха филиал на панамската адвокатска компания "Мосак Фонсека", след като сенатът на страната сформира специална комисия за разследване на евентуално незаконно изнасяне на капитали и укриване на данъци.От перуанския клон на "Мосак Фонсека" заявиха, че ще сътрудничат на властите, предаде АФП.

Офисът на "Мосак Фонсека" в Лима се намира срещу посолството на Панама. В огласените документи за Перу са цитирани двама дарители за президентската кампания на председателката на дясноцентристката партия "Народна сила" Кейко Фухимори, която получи най-голям брой гласове на първия тур на президентските избори в Перу.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?