НАП търси укрити сметки на българи в Швейцария

НАП търси укрити сметки на българи в Швейцария
Данъчната агенция е изпратила писмо до германското финансово министерство, в което моли да ѝ бъде предоставена информация за банкови сметки на българи в Швейцария. Поводът е съобщението на Федералното финансово министерство на Германия от преди дни, че предприема действия за получаване на данни за банкови депозити на германски местни лица в швейцарски банки.

Ако на въпросния диск има информация за български сметки в Швейцария, приходната агенция ще предприеме проверки и ревизии за укрити данъци, коментира в неделя Росен Бъчваров от дирекция "Комуникации" в НАП.

"Българската НАП просто пише едно писмо, в което иска, ако на този диск или някъде в тази информация, има данни за българи, които имат банкови сметки в Швейцария, тази информация да ни бъде предоставена, за да се провери дали парите не са всъщност обект на данъчни измами", уточни Бъчваров.

При случаите, в които става дума за особено големи суми, данъчните власти ще си сътрудничат с прокуратурата за търсене на наказателна отговорност, допълни Росен Бъчваров.

В писмото си до германската приходна администрация изпълнителният директор на НАП напомня и за обещанието на немските данъчни да дадат информация за това дали са идентифицирани български граждани, които притежават банкови сметки в Лихтенщайн. През 2008 г. Германия купи от информатор CD с данни за банковите сметки на немски граждани в Лихтенщайн. Тогава НАП отново поиска да се осъществи обмен на данни между двете администрации.

"Данните от т. нар. "лихтенщайнско CD" вкара в хазната на Германия близо 180 млн. евро. Крайно време е да покажем, че България също е част от ЕС и всеки, който не си плаща данъците няма да се измъкне и ще попадне под ударите на закона", заявява по повод писмото шефът на НАП Красимир Стефанов. Решението на германското правителство да купи диск, съдържащ открадната информация с имената на 1500 притежатели на сметки в швейцарски банки, които може да са измамили германските данъчни власти, вбеси Швейцария.

Берлин ще плати за диска 2.5 милиона евро.

В отговор швейцарски представители заплашват с публикуване на данни от банковите сметки на германски политици.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?