НАП започна акция срещу ресторанти в София

НАП започна акция срещу ресторанти в София

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала акция в редица ресторанти в София заради натрупани публични задължения в размер на около 15 млн. лв.

"Проверяват се ресторанти, няколко вериги, които имат десетина популярни ресторанта в София. Проблемът е доста по-значим от конкретния случай, защото се превърва в практика - едно и също заведение да бъде експлоатирано от много на брой фирми", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от БНР.

Той обяснява, че плащането на данъци се избягва чрез създаване на фирма, която оперира даден обект, но ако възникне "някакъв данъчен проблем още на следващата сутрин се оказва, че обектът се стопанисва от друга фирма".

"Този цикъл продължава безкрайно, като предходните дружества трупат задължения, често в размер на милиони", казва говорителят на НАП.

Той припомни, че за данъчни нарушения законът предвижда запечатване на обект, което може да стигне до един месец.

"Второто направление на работа е за компании, които дълго време и умишлено не плащат дължимото, описва се имущество - това са оборудване на ресторанти, кухненско оборудване, обзавеждане, което оборудване може да бъде обявено на публична продан", обясни Бъчваров.

Споделяне

Още от България