НАП: Затягане на контрола върху горивата доведе до ръст от 15% в продадените литри

НАП: Затягане на контрола върху горивата доведе до ръст от 15% в продадените литри

Засилване на данъчния контрол от страна на НАП върху горивата е довел до ръст от 15% върху продадените количества, отчетоха в неделя от приходната агенция.

"Фискалните рискове при горивата са значителни. Това, което правим е да предотвратим спекула и нелоялна конкуренция за сметка на укриване на данъци. Имаме разбиране от браншовата организация и вярвам, че кампанията на НАП ще е от полза не само за бюджета и за цялото общество ", коментира по повод проверките изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

В последните две седмици екипи от звеното за фискален контрол са извършили наблюдения на изходите на 26 данъчни складове, като са проверили над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната.

Данъчните оценяват нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад със специализиран софтуер. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата. До момента са били пломбирани над 500 цистерни и е наблюдавано разтоварването им до над 1300 обекта.

"В резултат от действията на НАП се отчита ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период", отчитат още от ведомството на Румен Спецов.

Контролната кампания на НАП в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици, като ще бъде насочена и към бензиностанциите.

От агенцията дори посочват, че "НАП започна тотален данъчен контрол на търговията с горива, като следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба".

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?