Нападателите на репортера Димитър Върбанов са обвинени за лека телесна повреда

АЕЖ: Провалът на борбата срещу престъпността и корупцията заплашва журналистите

Нападателите на репортера Димитър Върбанов са обвинени за лека телесна повреда

Двамата задържани за нападението над репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов във Велико Търново са обвинени в причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди и остават в следствения арест с прокурорско постановление за 72 часа.

Това съобщи в четвъртък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, уточнявайки, че по случая незабавно са разпитани очевидците на инцидента.

31-годишният Върбанов бе блъскан и хвърлен върху бетонна площадка в сряда вечерта от служители на фирмата "Елис – Елисавета Захариева", докато с екипа му снимали пореден репортаж за местен склад, търгуващ с хранителни продукти с изтекъл срок на годност.

По сигнали на репортера обектът на два пъти бе проверяван от прокуратурата, полицията на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), но така и не е затворен. При първите две проверки в склада бяха установени над 10 тона храни с изтекла годност. По този повод от БАБХ съобщиха, че иззетите храни не били унищожени, защото представляват доказателства по образувано от прокуратурата дело.

"Незабавно след подаването на сигнала за инцидента, Районната прокуратура във Велико Търново е разпоредила започване на досъдебно производство. Още във вчерашния ден в късните часове са проведени разпити на свидетели, включително и на пострадалите. Освидетелствани са с тяхно съгласие", обясни Арнаудова.

Няколко часа по-рано премиерът Бойко Борисов призова от Ню Йорк, където участва в общото събрание на ООН, нападателите да бъдат задържани и срещу тях да бъде използвана цялата строгост на закона.

"Аз само за кимване или намек махам депутати, към журналисти такова нещо не може да се толерира. Трябва да сме непримирими. Да се знае, че като пипнеш журналист, това следва", заявява министър-председателят във видео, разпространено от правителствената пресслужба.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) разпространи позиция по случая, в която остро осъди посегателството над Върбанов, посочвайки, че "провалът на институциите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията се превръща и в заплаха за журналистите, разследващи подобни случаи".

От организацията припомнят, че съвсем наскоро други разследващи журналисти понесоха последствията от работата си, вместо предполагаемите нарушители.

"Преди дни, журналистът от сайта "Биволъ" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани от полицията, по време на тяхно разследване за предполагаемо унищожаване на документи, доказващи корупция в особено големи размери. Случаят получи сериозен международен отзвук и предизвика притеснения за свободата на изразяване в България. В сряда, деня на нападението над Върбанов, шест авторитетни международни организации се обърнаха с отворено писмо към премиера Бойко Борисов заради инцидента със Стоянов и Биро", напомнят от АЕЖ.

Българският офис на асоциацията настоява за своевременно наказание за нападателите на Върбанов, както и за "адекватни мерки за защита на журналистите от насилие".

"Припомняме, че само преди около година Димитър Върбанов бе заплашван от друго лице, обект на негово разследване. Този факт е показателен за условията, в които се налага да работят разследващите журналисти в България. АЕЖ е партньор на Съвета на Европа и сигнализира тази институция за подобни случаи на насилие над журналисти", се казва още в позицията на организацията по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?