Нападателите от Аш Шабаб твърдят, че жертвите в мола в Найроби са 137

Нападателите от Аш Шабаб твърдят, че жертвите в мола в Найроби са 137

Ислямистката организация Аш Шабаб обяви в социалната мрежа "Туитър", че "137 заложници" са загинали при снощната операция на силите за сигурност, която сложи край на заложническата драма в търговския център "Уестгейт" в Найроби, предаде Франс прес.

Кенийският президент Ухуру Кениата и неговото правителство трябва да бъдат държани отговорни за смъртта "на 137-те заложници, които бяха задържани от муджахидините", се казва в профила на Аш Шабаб в "Туитър".

Аш Шабаб обвинява кенийските сили за сигурност в използването на експлозиви и "химически газ" и "предизвикване на срутването на страдата, с което са погребали доказателствата и всички заложници под руините."

Говорител на кенийското правителство незабавно отхвърли обвиненията, като заяви, че не е имало използване на химическо оръжие и че по официални данни смъртните случаи остават 61.

Според правителственото изявление три етажа на търговския център са се срутили, след като пожарът, подпален от бойците на Аш Шабаб, е предизвикал отслабване в конструкцията на сградата.

Кенийският президент Ухуру Кениата обяви във вторник вечер край на операцията срещу ислямистите от съседна Сомалия, атакували в събота търговски център в столицата Найроби.

"Победихме нашите нападатели. Загубите ни са огромни", обяви Кениата в телевизионно обръщение към нацията. Той обяви, че при атаката са били убити 61 цивилни и шестима войници. Петима от нападателите са били застреляни, а 11 - задържани.

Кениата допусна, че двама или трима граждани на САЩ може да са замесени в нападението.

Кенийският президент обяви тридневен траур в памет на жертвите при атаката, считано от утре.

Отговорност за нападението пое сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб. Тя обяви, че атаката е в отмъщение за кенийската военна намеса в съседната страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят