Нападателят на синагогата в Хале призна вината си

Нападателят на синагогата в Хале призна вината си

Мъжът, обвинен за убийствата на двама души при атаката срещу синагогата в източногерманския град Хале, е признал вината си за деянието, както и че го е извършил по десноекстремистки и антисемитски мотиви, съобщи германската федерална прокуратура, цитирана от ДПА.

Въоръженият с огнестрелно оръжие нападател се опита да щурмува еврейския храм, пълен с богомолци, в сряда по време на свещения еврейски празник Йом Кипур. След като нахлуването му в синагогата бе предотвратено от охраната ѝ, той застреля двама души извън храма.

Според германските власти, които вече квалифицираха нападението като тероризъм, 27-годишният Щефан Байе искал да имитира подобни извършени вече другаде по света подобни нападения, а след това самият той да бъде имитиран при последващи атаки на други десни екстремисти.

Германски медии, цитирани от британския в. "Гардиън", съобщават, че една от причините броят на жертвите да бъде минимален, е, че терористът използвал домашно преработено оръжие, което непрекъснато правело засечки. Свидетели видели, как той на няколко пъти насочвал оръжието срещу случайни хора отвън, но при натискане на спусъка изстрел не последвал, от което той започнал да се изнервя. През цялото това време нападателят предавал на живо в интернет платформата "Туич" действията си с помощта на камера, монтирана върху металната му каска на главата.

Президентът на Централния еврейски съвет в Германия обвини полицията, че е реагирала мудно и е позволила на нападателя няколко минути да "действа" пред синагогата, опитвайки се да изпълни замисъла си. "Скандално е, че синагогата в Хале не е защитена от полиция в свещен ден като Йом Кипур", каза Йозеф Шустер.

В отговор германското вътрешно министерство обяви, че ще вземе трайни мерки за сигурност на синагогите в страната. "Това правителство ще направи всичко, за да гарантира, че евреите в тази страна ще могат да живеят без заплахи и без страх", каза вътрешният министър Хорст Зеехофер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа