Нападателят на спирки в Марсилия страда от психическо заболяване

Нападателят на спирки в Марсилия страда от психическо заболяване

Шофьорът, който вчера нападна с микробус пешеходци в Марсилия, страда от психическо разстройство, потвърдиха специалисти след психиатричен преглед, предаде Франс прес.

При атаката на две отделни спирки в южния френски град бе убита една жена, а друга е тежко ранена. 35-годишният нападател не е оказал съпротива при задържането му.

В ареста мъжът е признал, че е откраднал микробуса, но не е дал обяснение за извършените с него деяния, съобщи прокурорът на Марсилия Ксавие Тарабьо.

При психиатричния преглед на задържания е установен "психозен процес" и е дадено мнение, че състоянието му позволява да остане в ареста.

В микробуса освен писмо от психиатрично заведение са намерени книга за философия и книга с общо представяне на исляма, съобщи френският министър на вътрешните работи Жерар Колон. "Все пак не може да се каже, че този човек е давал признаци, че е склонен да извърши терористични действия", коментира Колон.

Вчера прокурорът Тарабьо отхвърли версията нападението да е с терористични подбуди, припомня Франс прес.

В края на 2015 г. мъжът е бил осъден на три години затвор, от които две условно, за кражба и опит за кражба при утежняващи вината обстоятелства. Излязъл е от затвора на 17 май, а след това е лежал в психиатрична клиника. През ноември 2015 г. обаче психиатрична експертиза е установила, че "състоянието му не е опасно", уточни прокурорът на Марсилия.

Споделяне

Още от Европа