Нападателят от Ансбах бил в он-лайн връзка малко преди да се самовзриви

"Ислямска държава" съобщи, че 27-годишният сириец е воювал в Ирак и Сирия

Нападателят от Ансбах бил в он-лайн връзка малко преди да се самовзриви

Атентаторът в южния германски град Ансбах е разговарял в онлайн чат с неизвестно лице непосредствено преди експлозията, съобщи баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман. 27-годишният сириец се самовзриви и рани 15 души.

"Нападателят очевидно е бил в пряк контакт в онлайн чат с някого, който е имал значително влияние върху терористичния заговор", каза Херман в кулоарите на заседание на баварското правителство, цитиран от ДПА.

Той заяви, че не е ясно дали нападателят е бил в контакт с групировката "Ислямска държава", нито къде се е намирало другото лице, участвало в разговора в чата, посочва Асошиейтед прес.

Херман каза, че разследващите органи, които проверявали мобилния телефон на атентатора, са попаднали на "интензивната чат кореспонденция", както и че "разговорът в чата изглежда приключва непосредствено преди нападението".

В същото време "Ислямска държава" заяви, че атентаторът от Ансбах е воювал за нея в Ирак и Сирия преди да отиде в Германия, съобщиха световните агенции.

Седмичното онлайн издание на групировката "Ислямска държава" "Набаа" съобщи, че на Мохамад Далил е отнело три месеца да подготви бомбата, ранила 15 души и убила него самия в германския град Ансбах, съобщи Асошиейтед прес.

МВР отрича насилие срещу атентатора от Ансбах

Атентаторът от Ансбах не е подавал жалба за каквото и да е упражнено полицейско насилие в България. Това съобщиха от Министерство на вътрешните работи по повод медийни публикации.

От МВР посочват, че сирийският гражданин е задържан на 19 юли 2013 г. при нелегално влизане в страната ни. Същия ден е настанен в Специализиран дом за настаняване на чужденци към Дирекция "Миграция“-МВР.

Съобразно стандартната процедура му е извършен незабавен преглед от дежурния медик, при който не са констатирани здравословни отклонения. По време на престоя си в специализирания дом чуждият гражданин не е подавал жалба за каквото и да е упражнено полицейско насилие. Лекуван е от остра вирусна инфекция с поставена диагноза и изписано медикаментозно лечение.

Още

Според публикацията 27-годишният сириец, пристигнал в Германия като кандидат за убежище, е воювал в миналото в Ирак в групировка, която е клон на Ал Каида.

"Набаа" посочва, че след като започнала кризата в Сирия през 2011 г., Далил е извършвал нападения срещу правителствените сили с ръчни гранати и коктейли "Молотов".

Когато бил основан сирийският клон на Ал Каида - Фронтът ан Нусра, той воювал за него, докато не бил ранен при минометен обстрел.

Изглежда Далил се е заклел във вярност пред "Ислямска държава" след отцепването на Фронта ан Нусра през 2013 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Още в понеделник германските власти съобщиха, че 27-годишният мъж е трябвало да бъде депортиран в България съгласно Дъблинския регламент, тъй като това е първата страна от ЕС, в която е бил регистриран. Според германското вътрешно министерство до връщането му не се е стигнало заради влошеното му психическо състояние.

Българската версия обаче е по-различна, като според нея България не е била длъжна да го приеме отново.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа