Нападателят от Хамбург влязъл незаконно в Германия

Кметът на града нарече атаката "престъпление от омраза"

Нападателят от Хамбург влязъл незаконно в Германия

Нападателят от Хамбург, който уби един и рани шестима души с нож в супермаркет, е от Обединените арабски емирства и е влязъл незаконно в Германия.

Той е трябвало да бъде депортиран, но това е било невъзможно, защото не е имал документи. Това съобщи кметът на града Олаф Шолц, цитиран от местните медии.

В четвъртък вечерта 26-годишният мъж нахлу в супермаркет в северния германски град и започна безразборно да ръга с нож хората вътре. Според някои непотвърдени свидетелства той е крещял "Алах Акбар".   

Жертвата му е 50-годишен германец. Ранени са жена на същата възраст и още четирима мъже между 19 и 64. Друга жена, на 35 години, е пострадала леко при неутрализирането на нападателя.

Той се опитал да избяга от местопрестъплението, но е бил подгонен от клиенти на магазина и минувачи. Видеоклипове от мобилни телефони показаха как няколко човека обграждат мъжа и го замерят със столове.

Първоначалната инфорация беше, че нападателят е палестинец, но впоследствие стана ясно, че е роден в Обединените арабски емирства. 

Полицията предполага, че нападателят е действал сам. Властите до момента се въздържат да определят действията му като терористични.

Кметът на Хамбург Олаф Шолц определи атаката като "престъпление от омраза".

"Това, което ме разгневява още повече е, че очевидно става дума за някой, който е поискал закрила от нас в Германия и след това е насочил омразата си към нас", каза кметът, цитиран от в. "Цайт". 

Очевидец на нападението, цитиран от Би Би Си, твърди, че действията на нападателят изглеждали прекалено хаотични, а не като нещо планирано.

Споделяне

Още от Европа