Нападателят от Керч бил тормозен от съученици

Жертвите вече са 21 и може да се увеличат

Кадър от училищна камера, запечатала Владислав с оръжие в ръка

Тийнейджърът, който в сряда застреля 21 души в техникум в Керч, преди да се самоубие, е бил кротък младеж от проблемно семейство, който е бил тормозен от съучениците и искал да им отмъсти за унижението и нямал желание за живот.

"Той разказваше, че вече не вярва на хората, откакто съученици започнали да го унижават, защото не бил като другите", заяви 15-годишната бивша приятелка на 18-годишния Владислав Росляков, причинил невижданата за Кримския полуостров кървава баня. Тогава той започнал да говори, че ще си отмъсти за издевателствата над него и че не иска да живее. След като двамата се разделили, той я сложил в "черния си списък"

Пред телевизия Ар Ти тя е разказала, че двамата ги свързал общият интерес към стрелбата. "Аз тренирам стрелба. Той също бе увлечен. Обичаше много различни видове оръжия", каза момичето, цитирано от Франс прес.

Първоначално той бил необщителен, но после се сближили и когато разговаряли, "всичко беше добре". "Той беше любезен и чувствителен, помагаше ми, когато не се чувствах добре", допълва тя и изразява съжаление, че той е застрелял толкова хора и се е самоубил, защото е бил много добър приятел.

Друг съученик на Росляков пък разказал пред психолозите, че преди атаката е общувал с младежа и поведението му било нормално, даже се шегувал, предаде РИА Товости. 

Руски медии описват нападателя като кротък младеж, който не е бил екстремист.

Разследването на атаката все още продължава, като не е ясно дали 18-годишният ученик е  имал съучастници. Уточняват се и мотивите му.

Бащата на заподозрения в убийството каза, че синът му имал някои поведенчески проблеми и нямал близки приятели, но не давал никакви признаци, че би могъл да извърши такова нападение, съобщи в. "Известия",

Жертвите може да нараснат

Жертвите на атаката вече достигнаха 21, от които 16 ученика и петима служители на училището. Възможно е да нараснат още повече, защото част от ранените са в тежко състояние.

Пострадали са 53 души, от които шестима са получили амбулаторно лечение, а останалите са приети в болница. 12 от ранените са в тежко състояние.

Това е най-мащабното в историята на Русия масово убийство в учебно заведение, извършено от стрелец, действал сам.

В Крим е обявен тридневен траур.

Семействата на жертвите ще бъдат подкрепени от държавата с по един милион рубли, а пострадалите – с по петстотин хиляди.

Учебните занятия ще продължат, но край всяко училище ще патрулират бойци от Росгвардия (бившите вътрешни войски), съобщи "Росийская газета".

Мотивите за престъплението, безпрецедентно за Русия, ще се проучват от разследващ екип начело с генерал-майор Сергей Голкин, който е наблюдавал разследванията на миналогодишния атентат в метрото на Санкт Петербург и пожара в мола "Зимна вишна" в сибирския град Кемерово през март, пише "Комерсант".

Нападението разкри и проблеми с разрешителния режим за закупуване на оръжия, след като се разбра, че атаката е извършена със законно притежавана от 18-годишния младеж пушка.

Путин: Виновна е глобализацията

В четвъртък руският президент Владимир Путин коментира, че масовото убийство е резултат и от глобализацията, тъй като в социалните мрежи и интернет има много вредно съдържание за младежите.

"Вчерашната трагедия, по всичко личи, е резултат и от глобализацията, колкото и да е странно. Виждаме, че в социалните мрежи, в интернет, са създадени цели общности, всичко започна с известните трагични събития в училища в Съединените щати", каза Путин в Сочи на пленарно заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай".

Руският президент разкритикува недостатъчната според него глобална реакция на променящите се условия в света, включително във виртуалното пространство.

"Това означава, че ние не създаваме необходимото, интересно и полезно съдържание за младите хора, и те прибягват до ето такъв сурогат на героизма. Това води до трагедии от подобен род", заключи Путин.

Той освен това подчерта, че опитите за оспорване на принадлежността на Крим към Русия, както и изборът на неговия народ, са обречени.

"Крим е наш. А защо? Не защото ние отидохме и го отхапахме. Хората в Крим излязоха на референдум и гласуваха: искаме да бъдем независими, а на следващ етап - в състава на Руската федерация", припомни Путин.

Той заключи, че "това е истинската демокрация"

Кой е нападателят?

Следствието вече установи, че нападателят Владислав Росляков е израснал в неблагополучно семейство. Баща му, инвалид, не е живял заедно с майка му, санитарка в ракова болница. Смятали я за член на сектата "Свидетели на Йехова", внесена от руското правосъдно министерство в списъка с екстремистки организации.

Самият Владислав минавал за кротък младеж, имал среден успех в колежа, няколко пъти бил задържан, след като пил бира с приятели, разказва изданието.

Според негови източници обаче криминалистите и тайните служби "засилено проверяват" дали убиецът не е поддържал връзки с екстремисти, но не религиозни, а от забранените в Русия украински националистически организации "Десен сектор" и УНА-УНСО ("Украинска национална асамблея - Украинска народна самоотбрана").

Последната била вече уличавана в подготовка на атентат в учебно заведение в Русия.

Засега обаче предположенията, че Росляков може да е бил екстремист, не са потвърдени с нищо конкретно, допълва "Комерсант", цитиран от БТА.

"Аргументи недели" помества коментар на директорката на колежа Олга Гребенникова, сравнила експлозиите в Керч с терористичния атентат в град Беслан в руската република Северна Осетия по време на втората чеченска война.

Командоси на чеченските сепаратисти взеха там заложници през 2004 г. Властите съобщиха за 333 загинали, включително 186 деца.

Обсъжда се по-строг контрол върху оръжията

Държавната дума обсъжда по-строги правила за издаване на разрешителни за оръжие, както и други превантивни мерки срещу подобни трагедии. Например да се блокират интернет ресурси, които могат да подбудят деца към престъпления, съобщи днес депутатът Анатолий Виборни от ресорната комисия в руския парламент, чиито думи помества на сайта си "Ведомости".

Масовият убиец от Керч купил пушката - оръжие на престъплението, на свое име, малко след като навършил 18 години. Разрешително за ловно оръжие се издава в Русия, ако подателят на молбата е пълнолетен, има постоянно жителство, справки от нарколог и психиатър, не е осъждан и не е извършвал административни правонарушения през последната година, добавя всекидневникът.

Психиатричният преглед за издаване на такава справка е примитивен, просто една фикция, заявява обаче психоложката Екатерина Блюхтерова пред "РБК", цитиран от Би Би Си.

Омраза и търсене на врагове

Александър Асмолов, завеждащ катедрата по психология на личността в Московския държавен университет, цитиран от "Ведомости", свързва трагедиите от този род с общата ситуация в Русия, където се разпалва омраза и се търсят врагове.

Руската федерация "се държи дръзко на световната арена и е очевидно, че през последните години (в страната) са насаждани ценности, които някой може би възприема като култ на силата".

"Това отличава страната ни от тихите европейски страни и я прави подобна на САЩ - око за око, зъб за зъб. Щом силата се възприема като неотменимо качество, като единственото нещо, будещо уважение, нищо друго не бива да се очаква", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят