Нападателят от Лас Вегас: Заможен и тих "вълк единак", въоръжен "до зъби"

Мотивите за кървавото нападение, взело до този момент 59 жертви, остават съвсем неясни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след като при безразборна стрелба с автоматично оръжие от 32-ия етаж на хотел в Лас Вегас по тълпа от над 22 000 души, събрали се на кънтри концерт на открито, бяха убити десетки и ранени стотици, натрупващите се данни за предполагаемия нападател, шейсет и четири годишния Стивън Падок, са толкова противоречиви, че правят напълно неразгадаеми мотивите за хладнокръвното масово убийство.

 

Падок нямал определени политически и религиозни убеждения, правел впечатление на стабилен човек, бил заможен и изобщо не изглеждал като почитател на оръжията. Но въпреки това, както се оказва, е притежавал истински оръжеен арсенал – много по-голям, отколкото бе съобщено първоначално.

 

Притежател на 42 единици оръжия

 

В стаята му в хотел "Мандалей Бей" са намерени 23 огнестрелни оръжия от различни калибри, включително автомати, а още 19 - в дома му в Мъскийт, щата Невада, на около 120 км от Лас Вегас.

Според следователите Падок е действал сам. Той се е самоубил, когато полицейският отряд за бързо реагиране взривил вратата на хотелската му стая.

Шерифът на Лас Вегас Джоузеф Ломбардо каза, че оръжията, намерени в хотелската стая, вероятно са били пренесени в повече от 10 куфара. Някои от пушките са били с оптични мерници. В колата на стрелеца са намерени няколко килограма амониев нитрат, който може да се използва за изработка на взривни вещества.

В дома на нападателя в Мъскийт освен 19-те огнестрелни оръжия са намерени и хиляди патрони, взривни вещества, както и електронни устройства, които полицията разучава в момента.

 

Ерик Падок, братът на нападателя, твърди, че той "изобщо не е бил почитател на оръжията".

 

Следователите обаче установили, че извършителят на тази най-смъртоносна масова стрелба в съвременната история на САЩ е имал склонност към оръжията, както и към видеопокера с големи залози и сделките с недвижими имоти.

 

Полицията е открила два магазина, от които Стивън е купувал оръжия. Техните собственици категорично заявяват, че той е преминал през "всички необходими проверки и процедури", включително от ФБР. И че не е имало каквито и да било признаци или причини да смятат, че е нестабилен или няма право да притежава оръжие.

 

Според единия от двамата собственици, цитиран от ББС, без някаква промяна закумените от Падок оръжия не биха могли да произведат ефекта, който се вижда на видеозаписите от нападението.

 

Стрелецът от Лас Вегас е притежавал приспособления за преобразуване на полуавтоматично оръжиея в автоматично, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на два източника, близки до разследването. Полуавтоматичното оръжие изисква по едно натискане на спусъка за всеки произведен изстрел. При автоматичните оръжия едно натискане на спусъка и задържането му позволява поредица от изстрели до изпразването на пълнителя.

 

По-последни данни жертвите на нападението са вече 59, ранените са 527. Джон Фъдънбърг, съдебен лекар от окръг Кларк в щата Невада, в който се намира Лас Вегас, заяви, че броят на загиналите може да се увеличи. Той не отговори дали всички жертви са били поразени от куршуми. Някои жертви може да са били прегазени от бягащата от концерта тълпа, отбеляза ДПА.

 

Всички версии са възможни с изключение на джихадистки атентат

 

ФБР отхвърли версията за джихадистки атентат, въпреки че радикалната организация "Ислямска държава" пое отговорността за нападението. ИД твърди, че Падок приел исляма преди няколко месеца и в изявлението си го нарича "Абу Абделбер Американеца".

"На този етап не сме установили никаква връзка с международна терористична организация", заяви агентът от ФБР Арън Рауз.

В момента не се отдава предпочитание на нито една версия. Следователите не са открили никакви текстове или послания, заяви шериф Ломбардо, който нарече извършителя "вълк единак".

 

Падок не е прилича на типичния масов убиец, твърди Клинт ван Занд, бивш агент на ФБР по преговори в заложнически кризи и шеф на отдела в бюрото по изследване на поведението. По думите му "няма класически признаци", които да свидетелстват за склонност към такова престъпление, тъй като Падок е по-възрастен от типичния масов убиец и няма данни за негово психично заболяване.

Според шерифа на Лас Вегас обаче Падок "е знаел какво иска да направи" и "е знаел как ще го направи". На въпрос за евентуалните мотиви Ломбардо каза, че засега "не може да влезе в главата на един психопат".

Братът на нападателя свидетелства, че Стивън е бил заможен. Живеел в градче на границата между щатите Невада и Аризона в къща в богаташки квартал с голф игрище, открити и покрити басейни и фитнес.

 

Нямал определени религиозни или политически убеждения и психически проблеми, не е изразявал някакви политически недоволства или радикални възгледи.

 

Съседи свидетелстват, че бил тих, странен и дръпнат, но никога не влизал в никакви разправии. Заедно с приятелката си Мерилу Данли винаги държали щорите спуснати.

 

Шериф Ломбардо каза, че следователите искат да разпитат приятелката на стрелеца, когато се завърне от пътуването си в чужбина. По думите му тя е в Токио.

 

Баща обирджия и психопат

Стивън Падок не е бил криминално проявен, за разлика от баща си Патрик Бенджамин Падок - банков обирджия, който в продължение на 8 години е бил в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани и най-опасни лица през 60-те години.

Освен това бил диагностициран психопат със склонност към самоубийство.

Падък е ограбил няколко банки в Аризона през 60-те години и осъден на 20 години затвор, но е избягал през 1969 г., съобщава "Фокс нюз", цитирана от Дневник.бг. Опитал да изгради нов живот под друга самоличност като мениджър на бинго в Орегон, но бил открит през 1978 г.

Помилван е след година в ареста и се е върнал в бинго залата си, но за дейността в нея са му повдигнати обвинения през 1987 г., при които той се разминава само с глоба. Починал е през 1998 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят