Нападателят от Лиеж: Побойник, крадец, наркоман и убиец

Нападателят от Лиеж: Побойник, крадец, наркоман и убиец

Бенжамен Ерман (36 г.), който вчера застреля трима души в белгийския град Лиеж, е имал постоянни проблеми със спазването на законите, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

 

Цитирани са данни, според които още непълнолетен той е бил зависим от хероин, биел се е без повод, участвал е във въоръжени обири. Ерман многократно е бил задържан и осъждан, като някои от присъдите му са били ефективни. Често той е извършвал престъпленията си в съучастие с брат си.

 

Предполага се, че непосредствено преди да застреля две полицайки със собственото им оръжие вчера, както и случаен гражданин, той е убил друг наркоман, с когото отдавна са се познавали. Ерман, както бе съобщено, е бил пуснат в понеделник от затвора за няколко часа, но вместо да се прибере обратно, е "разчистил сметки" навън.

 

Белгийският министър на правосъдието Кун Генс уточни, че досега Ерман многократно е бил освобождаван по същия начин и се е прибирал доброволно в затвора. Предположенията, че вчерашните му действия са терористична проява, са оправдани в медиите от това, че той е извикал "Алах е велик", докато очаквал да бъде заловен от полицията.

 

 

Медиите уточняват, че контраразузнаването разполага с данни за негови връзки с радикализирани затворници, без това непременно да означава, че самият той е бил радикализиран. Няма данни Ерман да е записал изявление за принадлежност към терористична група, нито терористична организация досега е поела отговорност за неговите действия.

 

Ерман е трябвало да излезе от затвора през 2020 година. От февруари тази година той е бил пускан на свобода в светлите часове на денонощието, за да си търси работа и да се върне в обществото. Дни след като спрямо него започва да се прилага този облекчен режим, Ерман не се прибира сам и е заловен след извършен обир. Месец по-късно съдът отменя облекченията и го мести в друг затвор.

 

Ерман бе застрелян от силите на реда при вчерашното нападение. Преди това той е разговарял със своята заложница в местното училище. Заложницата Дарифа (представена само с малко име), чистачка в училището, където Ерман се скрил, го призовала да се предаде, разказва тя днес пред медиите. Той я попитал дали е мюсюлманка и дали спазва Рамазана. Когато отговорила утвърдително, той я успокоил, че няма да ѝ стори нищо.

 

Нападателят произвел няколко изстрела в затворена врата, която го отделяла от вътрешността на сградата. Тогава Дарифа се развикала и разплакала, а той ѝ казал, че е по-добре да плаче за своите братя в Сирия.

 

Ерман, напълно хладнокръвен, открехнал входната врата на училището и подхвърлил отвън личната си карта. Според Дарифа това ясно показвало, че знае, че това са последните му мигове. След това отворил вратата широко, излязъл и бил застрелян с няколко десетки изстрела от пристигналите на мястото сили на реда.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?