Нападателят от мола в Минесота бил студент и работел като охранител

Нападателят от мола в Минесота бил студент и работел като охранител

Мъжът, нападнал с нож в събота вечерта посетители в мол в американския щат Минесота, учел в колеж и работел на непълен работен ден като охранител. В гимназията бил отличник и в досието си имал само призовка за дребно пътно нарушение, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

По все още неясни причини обаче в събота Дахир Адан, представител на местната сомалийска общност, порязал или намушкал 10 души в търговски център в град Сейнт Клауд преди да бъде застрелян от полицай, който не бил на работа.

Засега няма много информация за 20-ина годишният Адан и още не е известно дали той е бил радикализиран. Групировката "Ислямска държава" обаче пое отговорност за нападението и властите разследват атаката като потенциален терористичен акт.

Според адвокат на сомалийската общност, който разговарял с родителите на младежа, Адан отишъл в мола да си купи АйФон. Хората, които го познават, казват че той бил спокойно и сдържано момче, и не могат да си представят какво може да го е тласнало към насилие.

В Минесота живее най-голямата сомалийска общност в САЩ. Много сомалийци, бягащи от продължителния конфликт в родината си, са били привлечени от американските социални програми. Според статистиката сомалийците в щата наброяват около 57 000 души. Основната част от тях живее в Минеаполис, но значителни групи има също в Сейнт Клауд, Уилмар и други по-малки градове.

От близо десет години властите в Минесота се борят с терористични групи, които примамват млади сомалийци в редиците си. През последните години "Ислямска държава" също успява да вербува хора в този щат в Средния запад на САЩ.

Ако нападението в мола се окаже терористичен акт, той ще е първият, извършен от сомалиец на американска земя, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?