Нападателят от Рединг е бил познат на МИ5

25-годишният Хаири Саадалах уби трима и рани още трима в парка

Хората в Рединг са потресени и уплашени, сн. ЕПА/БГНЕС

Заподозреният извършител на терористичния атентат в британския град Рединг е бил известен на спецслужбите, съобщиха британските медии.

25-годишният бежанец от Либия Хаири Саадалах бе арестуван минути, след като се развилня с нож в парка "Форбъри гардънс", близо до центъра на намиращия се на 65 км западно от Лондон град. При атаката починаха трима души, дружи трима бяха ранени, преди да се намеси невъоръжен полиция и да задържи мъжа, който е живеел в града.

Саадалах е попаднал в полезрението на британското контраразузнаване МИ5 още през 2019 г., когато била получена информация, че планира да напусне страната и може да готви присъединяването си към терористична група. Въпреки това при предварителното разглеждане на информацията било направено заключението, че той не представлява реална опасност, а пълноценно разследване не започнало изобщо.

Преди това либиецът е лежал 12 месеца в британски затвор заради кражба и нападение. Бил е бил заплашен от депортиране, но не бил върнат в Либия поради сложната обстановка в страната, по информация на "Скай нюз".


Арестуваният Хаири Саадалах

Нападението се определя като терористичен акт, извършен от действащ сам екстремист, заяви Нийл Басу, шеф на департамента за борба с тероризма към лондонската полиция. Засега не се издирват други заподозрени за участие в нападението, което стана около 19 часа в събота вечерта.

Според свидетели мъжът започнал да ръга с нож случайни минувачи. Той крещял нещо неразбираемо. Арестуван е бил от невъоръжен полицай пет минути след подаването на сигнала на телефона за спешни случаи.

Телевизия "Скай нюз" съобщи, че  атаката е била извършена на мястото, където по-рано през деня е имало протест под надслов "Животът на чернокожите е от значение". Според полицията обаче демонстрацията няма общо с инцидента.

Първоначално не се смяташе, че нападението е терористично.

Двама от тримата ранени вече са изписани от болницата, третият е в стабилно състояние.

Сред пострадалите няма българи, съобщиха от Министерството на външните работи.

Една от жертвите е Джеймс Фърлог, който е бил учител по история в девическа гимназия в града, предаде ББС. Колегите му го описват като талантлив и вдъхновяващ.

В неделя градът осъмна с улици, патрулирани от въоръжени полицаи, и кордони по пътищата. Хората в града се притесняват как ще отидат на работа в понеделник.

Мотивите за тежката атака се разследват.

Британският премиер Борис Джонсън нарече станалото "ужасяващ инцидент".

"Ако са необходими промени в нормативната ни уредба, за да не се случват такива събития никога повече, няма да се поколебаем да ги направим", допълни той.

"Мисля си за хората, засегнати от ужасяващия инцидент в Рединг", каза Джонсън в "Туитър" и благодари на службите за спешна помощ, които са се притекли на помощ на пострадалите.

Министърката на вътрешните работи Прити Пател заяви в "Туитър", че е дълбоко обезпокоена от станалото.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят