Нападателят от Санкт Петербург е заснет с охранителна камера

Ранените при взрива са 13 души

Предполагаемият атентатор

Охранителна камера е заснела предполагаемия извършител на атентата в Санкт Петербург, извършен в 18.45 часа местно време в магазин “Перекресток“ на Кондратиевски проспект, съобщава руският сайт “Фонтанка“, цитиран от вестник “Сега“. Камерата показва як мъж с качулка на главата “от неславянски произход“.

Взривът в Санкт Петербург бе определен като терористичен акт първо от руския президент Владимир Путин на церемония в Кремъл по връчване на отличия на руски военни, участвали във войната в Сирия.

“Знаете, че вчера (сряда) в Санкт Петербург беше извършен терористичен акт, както и че неотдавна Федералната служба за сигурност предотврати друг такъв опит", каза Путин.

Той допълни, че е наредил на шефа на Федералната служба за сигурност при залавяне на престъпниците да се спазва законът. Но ако има заплаха за живота и здравето на хората от службите, да не се вземат никакви пленници и бандитите да се ликвидират на място, е наредил Путин, отбелязва ТАСС.

Предполагаемият извършител на атентата е носил раница, която е оставена в клетка за съхранение на обемисти багажи. После се повъртял из магазина и скоро излязъл. Малко след това прогърмял взрив от гардеробния сектор.

Предполага се, че бомбата е била с тротилов еквивалент 200 г. Вътре имало и метални парчета, за да нанесат повече поражения на хората. Ранени са 13 души, но със средни телесни повреди са настанени в болница петима. Трима са с по-леки рани, но също остават в болница. Другите са прегледани и оставени на домашно лечение. В резултат на взрива няма сериозни разрушения в супермаркета. Повредени са само касов апарат, частично таван и една стена, заявил пред ТАСС източник от силите за сигурност

Следственият комитет на Руската федерация е възбудил наказателно дело за опит за убийство на повече от двама души.

Санкт Петербург и друг път е бил мишена на терористични атаки. На 3 април тази година 14 души бяха убити, а десетки бяха ранени, след като атентатор самоубиец се взриви в метрото на града.

По-рано този месец президентът Владимир Путин благодари на американския си колега Доналд Тръмп за помощта от страна на ЦРУ, благодарение на която са предотвратени няколко замислени атентата. Последваха арести на лица, за които се смята, че са свързани с "Ислямска държава“.

Споделяне

Още от България