Нападателят пред джамия в Лондон е обвинен в тероризъм

Засилват се мерките за сигурност в районите с голяма мюсюлманска общност

Нападателят пред джамия в Лондон е обвинен в тероризъм

Мъжът, врязал се с микробус сред група минувачи близо до джамията във Финсбъри парк в Северен Лондон, е обвинен в тероризъм, съобщи полицияjd, цитирана от Ройтерс.

 

Скотланд ярд посочи, че мъжът е бил арестуван за опит за убийство, но по-късно е обвинен в "поръчителство, подготвяне или подстрекаване към тероризъм, включително убийство и опит за убийство".

 

"На този етап от разследването се смята, че заподозреният е действал сам, но ние, разбира се, разследваме всички обстоятелства, довели до атаката", отбеляза в комюнике лондонската полиция.

 

Силите на реда претърсват жилище в района на Кардиф. Има информация, че микробусът е бил взет под наем в Уелс.

 

При атаката бяха ранени 11 души, предимно мюсюлмани, излизащи от джамията след молитва. Един от тях почина.

 

След нападението бе засилено полицейското присъствие край джамиите в Лондон и други градове.

 

Началничката на лондонската полиция Кресида Дик каза, че за сигурността на хората от мюсюлманската общност през следващите дни ще се грижат по-голям брой полицаи.

 

Кметът на Лондон Садик Хан, който беше във Финсбъри парк заедно с комисар Кресида Дик, каза, че полицейски служители в отпуск ще бъдат повикани на работа, за да се засили присъствието в районите със значителна мюсюлманска общност.

 

Лондончани ще виждат повече служители на реда в общностите си, особено край джамиите и храмовете по време на Рамазана, отбеляза по-късно в комюнике кметът. "Това е изключително трудно време за нашия град, но аз призовавам лондончани да запазят спокойствие и да бъдат бдителни", допълни той.

 

Белият дом предложи помощ и подкрепа на британците след снощната атака, съобщи Ройтерс.

 

Президентът Доналд Тръмп се осведомява редовно за положението от висшите си съветници, които контактуват с британските си колеги.

 

Казахме на британските ни съюзници, че сме готови да окажем всякаква помощ и подкрепа, от която те се нуждаят, каза на брифинг с журналисти говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?