Нападение над седалище на партията на Качински с един загинал и един ранен

Един човек загина, а друг бе тежко ранен днес, когато 62-годишен мъж нападна във вторник активисти на опозиционната партия "Право и справедливост" в партийната канцелария в град Лодз, съобщиха полски медии, цитирани от БТА. Нападателят е арестуван.

Към 11.35 ч. сутринта мъжът, въоръжен с нож и пистолет, нахлул в централата на партията. Той ранил с ножа един партиен активист и открил огън с газов пистолет, преработен като боен. Вследствие на прострелна рана починал Марек Рошак, асистент на евродепутата Януш Войчеховски, съобщи говорителят на лодзската полиция Мариуш Соколовски, цитиран от "Газета виборча".

Раненият с нож Павел Ковалски, асистент на евродепутата Ярослав Ягело е откаран в болница в тежко състояние. Той има седемсантиметрова рана на шията и наранявания по ръцете.

Нападателят Ришард Ц., жител на град Ченстохова, е бил обезвреден от стражар от общинската полиция, служил преди това като командос. Изстрелите чул портиерът на сградата, който алармирал стражарите, чието командване е близо до партийното бюро на "Право и справедливост" (ПиС) в Лодз.

Според очевидци, цитирани от агенция ПАП, при влизането си в офиса на ПиС нападателят започнал да крещи, че мрази партията и нейния лидер Ярослав Качински и че иска да убие Качински. Той изстрелял всичките патрони от пистолета си, след което нападнал с ножа.

Бившият премиер Ярослав Качински заяви, че атаката не е случайна и за нея отговорност носи правителството на премиера Доналд Туск и започната от него "кампанията на омраза".

Споделяне

Още от Свят