Нападението над Берлускони вдигна рейтинга му

След нападението, извършено над италианския министър-председател Силвио Берлускони, се повиши броят на гражданите, които одобряват дейността му, и то надхвърли 50%. Това съобщи в неделя Ройтерс, като се позова на резултатите на социологическо изследване, публикувано във вестник "Кориере де ла сера" (Corriere della Sera).

Ако в средата на ноември Берлускони се е ползвал с подкрепата на 48.6% от италианците, то след изписването му от болницата симпатия към него са изразили 55.9% от анкетираните. Социолозите отбелязват, че основната подкрепа е дошла от младежите и вярващите католици.

В същото време между 20 и 25% приветстват постъпката на неуравновесения мъж, който го нападна. Те смятат, че Берлускони представлява "опасност" за страната.

Нападението над министър-председателя на Италия стана на 13 декември в Милано след негова реч на площада пред катедралата. Мъжът хвърли в лицето на Берлускони метална сувенирна фигура на катедралата. Със счупен нос и избити зъби премиерът бе приет в болница.

Той лежа четири дни в болницата и бе изписан на 17 декември.

Задържаният на мястото на нападението Масимо Тарталя заяви, че не е имало политически подтекст в постъпката му. На следващия след нападението ден той написа писмо до Берлускони, в което поднасяше извиненията си. Мъжът, който страда от психическо разстройство, може да бъде осъден на затвор до 5 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа