Нападението срещу флотилията – акция на безумие

Никакви обяснения не могат да оправдаят или скрият извършеното вчера престъпление. Никокви оправдания не могат да обяснят идиотизма, с който действаха армията и правителството. Израел не е изпратил своите войници, за да убиват хладнокръвно граждани, и е разчитал, че нищо подобно няма да се случи.

И въпреки това на малка, фанатична, враждебна по отношение на Израел турска организация, съумяла да привлече на своя страна няколкостотин миротворци и общественото мнение, успя да примами Израел в ловко поставен капан. Успя, защото точно разчете реакцията на Израел.

Тя разбираше доколко Израел е обречен, осъден, като марионетка в ръцете на кукловод, да реагира така, както той в края на краищата и реагира.

Колко неуверена в себе си, колко объркана и уплашена трябва да бъде една държава, за да действа така, както действаше Израел. Съчетанието между военна операция, в хода на която бяха задействани значителни сили, и фатална грешка в оценката на готовността на участниците във флотилията  да окажат отпор на командосите, доведе до това, че Израел уби и рани голям брой граждани. В допълнение към всичко това бе направено по пиратски, извън пределите на израелските териториални води.

Разбира се, всичко казано по-горе не означава, че съм съгласен с тайните или открито декларирани злонамерени цели на участниците във флотилията, отправили се към бреговете на Газа. Далеч не всички те са привърженици на мира и проповедници на човеколюбието.

Изявленията на някои от тях за унищожаване на Израел са престъпни. Всички тези факти обаче в момента нямат никакво значение в момента: за подобен род мироглед, доколкото ми е известно, не се полага смъртно наказание.

Вчерашната акция на Израел представлява естествено продължение на подлата акция, продължаваща вече няколко години. Става дума за блокадата на ивицата Газа. Тази блокада на свой ред представлява естествено продължение на високомерната силова политика на правителството на Израел, което е готово на направи живота на милион и половина невинни хора, живеещи в ивицата Газа, непоносим, за да постигне освобождаването на един единствен войник, колкото и да ни е скъп.

Тази блокада е естествено продължение на късогледата и непохватна държавна политика, която всеки път, по утвърдил се навик, отдавна вече превърнал се във втора природа, се опира на използването на голяма сила, превишаваща разумните граници. Това става всеки път, когато трябва да се вземе някакво важно решение. Това става там, където не се изисква сила, а мъдрост, чувствителност, творческо мислене.

Кой знае защо всички тези беди, всички тези болести – включително и вчерашната убийствено безумна стъпка – изглеждат като интегрална част от някакъв общ процес на корумпираност на обществото, обхванал Израел. Възниква подозрение, че уялите се и докоснати от корупционната мръсотия властови структури, може би заради страх от кашата, забъркали самите те с действията и провалите си, продължаващи вече не едно десетилетие, или от страх, че безкрайното кълбо на конфликта, намотано от самите тях, все пак ще бъде разплетено, стават все по-неспособни да реагират адекватно на сложните и изискващи нетрадиционни подходи предизвикателства на действителността.

Тези властови структури с всеки изминал ден губят качествата, приписвани по-рано на самите тях (и на цялата наша държава) – свежест на мисленето и нестандартност на реакцията. Блокадата на газа се провали. Това е ясно вече четири години.

Затова блокадата е не само безнравствена, но няма и никакъв практически смисъл. Още по-лошо, тя само задълбочава създалата се ситуация. И, както наблюдаваме точно в тези часове, нанася смъртен удар на Израел.

Престъпните лидери на Хамас, държащи вече четири години в плен Гилад Шалит, който през това време нито веднаж не бе посетен от нито един представител на Червения кръст, лидерите на Хамас, които изстреляха хиляди ракети от ивицата Газа срещу израелски селища, заслужават с тах да се заемат сериозно. Държавата разполага с арсенал от разнообразни средства за изпълнение на тази задача. Продължителната блокада на цивилното население не е подходящо средство.

Дай боже мъчителната история от миналата нощ да доведе до преоценка на самата идея за блокада на мирното население. За да бъдат освободени палестинците от страданията, а израелците – от позора. Но опитът от живота ни в този невъзможен регион ни учи, че ще стане обратното: включва се механизмът на насилието, няма да се забавят ответните реакции – колелото на насилието и жаждата за отмъщение ще се задвижи. Трудно е да си представим до какво ще доведе това този път.

Повече от всичко тази безумна операция демонстрира задънената улица, в която Израел се вкара сам. Няма смисъл да се повтаря вече многократно казаното. Всеки, който има глава на раменете, вижда и разбира какво става.
Споделяне

Още от Свят