Нападението срещу мола в Найроби посяга на имиджа на Африка

Когато ислямистките бойци от сомалийската групировка "Аш Шабаб" щурмуваха мола в Найроби през уикенда, те знаеха, че посягат на важен символ на кенийската икономическа сила в развиваща се Африка.

Построеният от израелци мол "Уестгейт" предлага на различните етажи множество магазини, кафенета и ресторанти, олицетворение на африканската консуматорска треска, която привлича чужди инвестиции - от Запада и от Изтока - към един от най-бързо разрастващите се континенти на света.

Също като алжирската газова инсталация, нападната през януари от ислямисти от Сахара, боядисаният в бежово мол даде на екстремистите възможност за удар с широк отзвук чрез убийството на десетки и всяване на паника, докато разширяват своя трансграничен джихад, предизвиквайки Африка и останалия свят.

От Мали до Алжир, от Нигерия до Кения агресивните ислямистки групировки - възползващи се от местната бедност, конфликти, неравенство и изолация и въприемайки сходни антизападни, антихристиянски възгледи - взимат на прицел държавните власти и международни интереси, както икономически, така и политически.

Джон Кембъл, бивш посланик на САЩ в Нигерия, заяви, че според него въстаници като тези, които се разбунтуваха в Мали миналата година, нигерийската ислямистка секта "Боко Харам" и атентаторите в мола в Найроби са поне отчасти мотивирани от гнева си срещу "повсеместното лошо управление" в Африка.

"Всичко това е без съмнение антизападно и антихристиянско, но освен това използва до голяма степен дълбокия народен гняв срещу политическата и икономическата система, при която много малка група от хора на практика концентрира всички богатства", казва той.

Кембъл показа тъмната страна на историята за "възхода на Африка", при която нарастващото социално неравенство и напрежение във видимо бързо развиващи се страни се пренебрегват или маскират от данните за положителен икономически растеж, които изкривяват истинската картина.

"Статистиките не описват реалността", казва Кембъл, експерт на института "Ралф Бънч" за африкански изследвания към базирания в Ню Йорк Съвет за външни отношения. Той отбелязва, че повече от 60 от жертвите на нападението в мола са включвали фигури от кенийския елит, включително племенник на кенийския президент Ухуру Кениата, както и чужденци.

Марк Розенберг, старши аналитик за Африка в консултантската фирма "Евразия груп", заяви, че атаката в Найроби "ще увеличи рисковия профил на Африка". Това винаги е било неточен барометър, добави той, защото "съществува неуместната тенденция континентът да се третира като една държава". Въпреки това той не вижда никаква "структурна заплаха" за тенденцията на растеж на континента през последното десетилетие от бунтовете на африканските ислямисти.

Розенберг напомни, че икономиката на Кения се съвзе бързо след извършения от клетка на Ал Каида в Африка през 1998 г. атентат срещу посолството на САЩ в Найроби, при който загинаха повече от 200 човека.

Религиозните разделителни линии

Говорителите на "Аш Шабаб" посочиха присъствието на кенийски войски, които се бият срещу тях в съседна Сомалия, като мотив за нападението срещу мола. Оцелелите обаче казват, че някои от нападателите са избирали жертвите си според религията им. Те са "призовали всички мюсюлмани да напуснат магазина", написа израелският бизнесмен Ярив Кедар в свидетелствата си на очевидец, публикувани от в. "Йедиот Ахронот". Други оцелели казаха пред журналисти, че обявилите се за мюсюлмани са били накарани да рецитират стих от Корана или да изрекат името на майката на пророка Мохамед. На онези, които са можели да го направят, било позволено да си тръгнат; провалилите се на теста били убити.

Този религиозен фактор е общ за почти всички конфликти и бунтове в Сахел, Северна Нигерия и двете судански държави, в Източна Африка и Африканския рог. Той следва историческите разделителни линии на местата, където предимно ислямизираният Север се среща с предимно християнския и немюсюлмански Юг под Сахара.

Посланик Бетуел Киплагат, основател и съветник на базирания в Найроби Африкански форум за мир, който изследва мира и въпросите на сигурността, вижда увеличение на екстремистките разновидности на ислямизма в Африка и по света.

"Нещо кипи в света. Има религиозен фактор, ислямски фактор, но това не е официалният ислям", казва той. Той напомни, че през уикенда при кръвопролития, извършени по очевидно религиозни подбуди, са били убити 78 души в църква в Пакистан. Продължава и насилието между сунити и шиити в Ирак, при което загинаха 16 души същия ден.

"Има битка за това каква трябва да е държавата, светска или религиозна", казва Киплагат, добавяйки, че универсалните ценности за неприкосновеността на живота, свободата и правосъдието са подложени на атака от тези различни форми на ислямистко насилие. "Те искат да ни върнат обратно в 10 или 11 век", отбелязва той.

Международна война

Въпреки че Ал Каида, останала без убития си лидер Осама бин Ладен, не е успяла да повтори нападенията от 11 септември 2001 г. на американска земя, експертите казват, че е "пуснала метастази" - вдъхновени или съюзени с Ал Каида групировки, които се появяват по цял свят, включително Африка.

Абди Айнте от базирания в Могадишу институт за политически изследвания "Херитидж" заяви, че е възможно "Аш Шабаб" да е "преотстъпила" атаката в Найроби на последователи от Кения, Източна Африка или дори от по-далеч. Групировката е подложена на натиск от офанзивата на африканските войски в Сомалия, заяви Айнте, директор на регионалния център за анализи на политиката и сигурността.

Кенийският външен министър Амина Мохамед заяви в интервю за американската телевизия, че "двама или трима американци" и британка са били сред екстремистите, водили атаката. Тя каза, че американците са били "млади мъже, може би между 18 и 19 години, от сомалийски или арабски произход" и са живеели в САЩ, "в Минесота и на едно друго място".

Кембъл заяви, че различните ислямистки бунтове, които предизвикват правителствата в Африка, са разпръснати и не представляват организирана, централизирана мрежа. "Няма пещера в Афганистан, където всичко се решава", казва той, визирайки предишната база на Бин Ладен.

Те все пак могат да предизвикат хаос и безредици в Африка, "но е много по-трудно да си ги представим да пилотират самолети към двете кули", заяви той, напомняйки за терористичния атентат на Ал Каида на 11 септември.

Въпреки това нападението в Найроби може да вдъхне кураж на други групировки да се насочат към подобни важни цели, както очевидно се случи, след като екстремисти нападнаха индийския град Мумбай.

"Едно от основните притеснения за служителите по контратероризма е демонстрационният ефект на този вид атаки срещу "меки цели". Също като при нападенията през 2008 г. в Мумбай терористичните клетки научават, че могат да постигнат стратегически ефект с драматични терористични актове, фокусирани върху "меки цели", заяви пред Ройтерс Хуан Сарате, бивш съветник по контратероризма в Белия дом.

Розенберг от "Евразия груп" заяви, че нападението в Найроби отново ще направи страната забележима в западните стратегии за борба с тероризма. Това може да подсили и кампанията на президента Кениата срещу обвиненията за престъпления срещу човечеството, повдигнати срещу него и заместника му от Международния наказателен съд в Хага. Кениата заяви през уикенда, че заплахата, която представляват нападателите в мола, "не е война за Кения". "Това е международна война", подчерта той.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?