Нападението срещу Саудитска Арабия и геополитическите истини и лъжи

Майк Помпейо по време на посещението си в Саудитска Арабия тази седмица

Всеизвестно е, че истината е първата жертва на войната, а още повече на подготовката за война. В момента Близкият изток се оказва в странно положение, при което несъмнено е извършено престъпление, привиден извършител представя изобилни подробности за използваното оръжие, мотива и времето на извършване в подкрепа на своите твърдения, но жертвата отказва да повярва на признаващия вината си и вместо това обвинява трета страна, коментира британският в. "Гардиън".

В стремежа си да разплете загадката за това кой е извършил нападението в събота срещу саудитски петролни съоръжения, за което отговорност поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, но за което Рияд и Вашингтон обвиняват Техеран, съдът на общественото мнение трябва да има предвид, че много от тези, които пристъпват да представят доказателства, с основание могат да бъдат описани като хора, които понякога "оставят истината у дома", добавя изданието.

Да вземем например американския държавен секретар Майк Помпейо. В стремежа си да убеди репортерите в самолета на път за Саудитска Арабия във вторник, че не е възможно хусите да са извършили нападението, той заяви: "Каквото и да съобщавате за тях, вие казвате "хусите казаха", но би трябвало да кажете "добре известните хуси, които често лъжат, казаха следното". Не би трябвало да съобщавате за тях като че те са хора, които казват истината, като че са хора, които не са напълно под ботуша на иранците и които по нареждане на иранците не биха си приписали нападения, в които не са участвали. Именно такъв е случаят тук."

Независимо каква е репутацията на хусите относно истинността, поразителното в изявлението на Помпейо е липсата на самоусещане. Той изглежда неспособен да си даде сметка, че човекът, за когото работи, лъже безцеремонно и почти всекидневно. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е направил 12 019 неверни или подвеждащи твърдения до 5 август, когато е бил 928-ият му ден на власт, показват данни на американския в. "Вашингтон пост", цитирани от "Гардиън".

Според тези данни Тръмп е прескочил границата от 10 000 на 26 април и оттогава е правил средно по около 20 неточни твърдения на ден, а от началото на своето президентство е правил всекидневно средно по около 13 такива твърдения.

По подобен начин всеки, който е проследил 17-те дни, в които Саудитска Арабия категорично отричаше, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит в нейното консулство в Истанбул, знае, че високопоставените саудитци лъжат - или в някои случаи си позволяват да бъдат зле информирани в името на националния интерес, коментира "Гардиън".

Иран също не е неопетнен. Може да се каже, че той е специалист по правдоподобните отричания, използвайки сурогати, които да действат от негово име и по негови указания.

Някои ще кажат, че в преследването на националния интерес държавите са скарани с истината. През 1604 г. английският дипломат Хенри Уотън заявява, че "посланикът е честен джентълмен, изпратен, за да лъже в чужбина за доброто на своята страна".

Несъмнено, в дните, които предстоят, ще бъдат представяни технически разузнавателни оценки, отломки от оръжия и снимки, за да бъдат убедени мнозина на Запад, че Иран е отговорен за "акт на война", както се изрази Помпейо. Това обаче е доста трудна задача.

В новата медийна епоха, в която всичко е по-открито за оспорване, политиците ще трябва доста повече да се потрудят, за да убедят скептичните избиратели в истинността на своите твърдения, особено когато се стремят да съберат аргументи в подкрепа на военни действия. Техните лъжи в мирно време, които подкопават общественото доверие, правят тази задача още по-трудна, отбелязва "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?