Нападения срещу министерство и партиен офис в Анкара

Две нападения - срещу министерството на правосъдието и централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието са извършени приблизително по едно и също време във вторник вечерта, съобщават турските вестници.

Вестник "Миллиет" посочва, че около 21 часа пред министерството на правосъдето в Анкара е била хвърлена звукова бомба, при което са били леко ранени двама души. Полицията е задържала две подозрителни лица, които са се опитвали да избягат. По-късно министърът на вътрешните работи Муаммер Гюлер е уточнил, че две ръчни бомби са били хвърлени на паркинг на министерството.

Същевременно около 21.50 часа е било извършено нападение с гранатомет срещу централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието в квартал Сьогютьозю. Снаряд е улучил стената на сградата между седмия и осмия етаж и е причинил материални щети. Изпочупени са били прозорци на сградата. Полицията е отцепила района. Министър Гюлер е уточнил, че в район с дървета на 200 метра от мястото на нападението са били намерени части от оръжието, чанта и някои материали.

Според в."Сабах" полицията е открила на същото място и знаме на лявоекстремистката организация Революционна партия и фронт за народно освобождение. След проучване на записите на охранителните камери в района полицията е установила, че вероятният извършител на нападението е слаб мъж на около 35 години, висок 1.75, с черно яке с качулка и тъмен панталон. Заподозреният е избягал към булевард Анадолу.

По–късно отговорност за нападенията пое лявоекстремистката организация Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С). В съобщението на ДХКП-С се казва, че групировката ще продължи да извършва нападения срещу ПСР на премиера Реджеп Тайип Ердоган заради "атаките на правителството срещу свободата на изразяване".

Споделяне

Още от Свят