Нападенията в Лондон и Брюксел съживяват страховете в Европа от терористични атаки

Сн. ЕПА/БГНЕС
Две нападения с нож, извършени в Лондон и Брюксел почти по едно и също време, съживяват страховете в Европа от терористични атаки, съобщиха световните агенции.
 
Контратерористичният отдел на Скотланд ярд пое разследването на инцидента снощи край Бъкингамския дворец, при който мъж с голям нож бе арестуван и двама полицаи бяха леко ранени по време на ареста.
 
Бъкингамският дворец е официалната резиденция на британския монарх. Задържаният е на възраст между 20 и 30 години. Той спрял колата си близо до полицейски автомобил пред двореца вчера вечерта. Полицаите забелязали голям нож в колата му и отишли да го арестуват.
 
По време на операцията по ареста му мъжът успял да рани леко двама полицаи. Раните им са по ръцете. Самият нападател също бил леко ранен и откаран в болница, за да бъде прегледан. После е откаран в полицейски участък и сега е разпитван. Първо полицията каза, че е прекалено рано, за да прави спекулации по случая и за естеството на инцидента. После обаче тя обяви, че мъжът не е задържан само за нанасяне на телесни вреди на полицаи, но е арестуван в рамките на закона за борба с тероризма. 
 
Два часа преди този инцидент в Брюксел мъж нападна с нож двама военнослужещи, преди да бъде прострелян.
 
Той почина от раните си в болница. Белгийската прокуратура определи това като терористичен акт. Нападателят извикал на два пъти Аллах Акбар, докато атакувал военните.
 
Военните не са пострадали тежко при нападението. Единият е с рана на лицето, а другият на ръката. Според белгийски медии нападателят е бил на около 30 години, белгиец от сомалийски произход. Според следователи той не е бил известен на органите на реда за терористични дейности.
 
Нападението стана в района на централна пешеходна зона в Брюксел. Там нападнатите военни били на патрул.
 
Двете нападения са извършени седмица след атаките в Каталуния, отнели живота на 15 души.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят