Нападнат бе лидерът на основната опозиционна партия в Турция

Нападнат бе лидерът на основната опозиционна партия в Турция

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Турция Кемал Кълъчдароглу бе нападнат от група мъже по време на погребението на загинал войник, предаде Анадолската агенция.

Кълъчдароглу се включи в поклонението в село до Анкара. Войникът загинал в престрелка на турско-иракската граница. След молитвената служба в джамията група мъже протестира срещу кюрдската ПКК и с ритници, сопи, камъни и юмруци нападна политика. Той бе охраняван от собствени гардове, както и от полиция и жандармерия, които незабавно го отведоха в близка къща, а тя бе оградена от кордон униформени. Автомобилът на Кълъчдароглу бе докаран пред временното му убежище, но бе потрошен с камъни от местните жители.

Министърът на отбраната Хулуси Акар пристигна в къщата, приютила опозиционния лидер и призова насъбралите се около нея да запазят спокойствие. Кълъчдароглу бе изведен от района с брониран автомобил. Валията на Анкара Васип Шахин заяви, че са били взети всички мерки за сигурността на политика. Прокуратурата е започнала разследване по случая. Проверяват се всички възможни версии.

По време на предизборната кампания, а и преди това, представителите на управляващата Партия на справедливостта и развитието твърдяха, че републиканците на Кълъчдароглу са в тясна връзка с кюрдската ПКК и че целят разделение на нацията.

Нападателите от погребението скандираха "Героите не умират, родината не се дели, проклета да е ПКК".

След парламентарните избори от 24 юни миналата година вътрешният министър Сюлейман Сойлу предупреди валиите да не включват в официалния протокол общинските кметове от РНП по време на погребенията на убити военни, припомня опозиционният в. "Джумхуриет". Сойлу препоръчал на републиканците да ходят на поклонения пред терористите от кюрдската ПКК. Според районния кмет нападателите не са били местни хора, а атентатът е бил организиран предварително. РНП поиска оставката на вътрешния министър Сойлу заради нападението срещу Кълъчдароглу.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?