Нападнатият с нож кмет на Гданск почина от раните си

Кметът на Гданск Павел Адамович

Кметът на полския пристанищен град Гданск Павел Адамович, който вчера бе нападнат и намушкан с нож по време на национален благотворителен концерт, почина, предаде Ройтерс в понеделник.

Адамович бе изгубил много кръв след получените травми на сърцето, диафрагмата и органите в коремната област.

Кметът бе намушкан с нож в неделя вечерта пред стотици зрители в края на благотворителната проява в Гданск от непознат мъж изскочил на сцената. Още там му бе оказана първа помощ от пристигналия спешен медицински екип.

53-годишният Адамович претърпя 5-часова операция в Университетската болница в Гданск след нападението, а тази сутрин от болницата съобщиха, че състоянието му е "много, много сериозно" и че той се нуждае от масивно кръвопреливане. Усилията на лекарите обаче не можаха да предотвратят трагичния изход.

В понеделник пред болницата се бе извила опашка от доброволци, които искат да дарят кръв.

"Не можахме да спечелим" битката за живота му, каза Лукаш Шумовски пред местни журналисти, цитиран от частната телевизия TVN.

Адамович бе популярен лидер на града - негов несменяем кмет вече над 20 години.

Нападателят, според съобщенията, е успял да проникне до сцената, използвайки журналистическа карта. Той е 27-годишен криминално проявен мъж, неотдавна излязъл от затвора, където е излежал 5-годишна присъда за банков обир, отбелязва ДПА.

Той бе задържан от охраната веднага след престъплението, извършено пред очите на стотици хора, а после бе предаден на полицията. Самият той след деянието си каза, че го е извършил за отмъщение на бившата управляваща партия "Гражданска платформа" - сега в опозиция, защото по време на нейното управление е бил "несправедливо" обвинен и осъден.

Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 г., но последния път се кандидатира като независим.

Нападението срещу кмета бе осъдено от всички политически и обществени сили в страната.

Днес полската полиция задържа и 41-годишен мъж, който разпространил в Туитър заплахи към кметовете на други два големи полски града - Познан и Вроцлав. Той ще бъде съден за разпалване на ненавист.

Двамата кметове "ще станат жертви на своя ляв и безбожен подход към длъжностите си", е написал задържаният в социалните мрежи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа