Напълно автономен автомобил пуска "Киа" до 2030 г.

Тест на автономна кола на Киа

Южнокорейският автомобилопроизводител "Киа" (Kia), който е филиал на "Хюндай" (Hyundai), планира до 2030 година да пусне на пазара изцяло самоуправляващ се автомобил под марката Драйв уайз (Drive Wise), предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Новината бе съобщена в Лас Вегас, където в сряда официално отваря врати традиционното изложение за потребителска електроника (CES), допълва БТА.

Крайният срок, с който се ангажира "Киа", е с едно десетилетие по-късно в сравнение с обещанията на други компании, но вероятно е по-реалистичен, отбелязва АП.

На изложението южнокорейската компания съобщи също, че до 2020 година ще въведе частично автономен автомобил, при който все още ще е необходим човек зад волана.

"Фолксваген" (Volkswagen) пък представи в Лас Вегас електрически и свързан с интернет прототип на възродения митичен минибус Комби (Combi), който някога бе фетиш за хипитата. С него се надява да оформи облика на транспорта на бъдещето, информира АФП.

Други водещи автомобилопроизводители - германският БМВ (BMW) и американският "Форд" (Ford) - обявиха, че работят по приложения, които позволяват на шофьорите да контролират от колата "умните" устройства в домовете си.

Автомобилното изложение ще продължи до 9 януари. Очаква се участниците в него да бъдат между 150 000 и рекордните 176 000, колкото бяха регистрирани миналата година.

Организаторите взеха мерки за ограничаване на достъпа и ранните регистрационни такси варират от 100 долара до 300 долара за хора, които не са посещавали изложението предишните две години. Това е опит да се намали прекомерното разрастване на изложението и да се гарантира, че участниците ще имат положителни преживявания.

Споделяне

Още от Бизнес