НАПИ пак с "твърдо намерение" бързо да започне магистрала "Струма"

НАПИ пак с "твърдо намерение" бързо да започне магистрала "Струма"

Ръководството на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) за пореден път обяви, че автомагистрала "Струма" ще се строи без забавяне, като началото щяло да бъде още в края на септември. Оптимистичното на фона на двегодишното отлагане на строителството и проблемите на агенцията с Брюксел обещание е направил нейният изпълнителен директор Янко Янков на среща в Благоевград, инициирана от областния управител Владимир Димитров. В разговора е участвал и председателят на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов и експерти от агенцията.

Повод за срещата са опасенията на местните власти и обществеността в района, че изпълнението на проекта за тази стратегически важна пътна артерия за Югозападна България отново ще се забави. Те се засилиха, след като преди около 2 месеца от НАПИ, която е бенефициент по Оперативна програма "Транспорт" (ОПТ), обявиха, че искат европейските пари, предназначени за отсечки от магистрала "Струма" (Долна Диканя – Кулата), да отидат за дострояването на магистрала "Тракия".

Според ведомството, за две от отсечките на "Струма", за която от ЕС дават 600 млн. евро, няма дори и проектна готовност. Затова от агенцията предлагат парите да се пренасочат към пътя София – Бургас, а дострояването на "Струма" да стане през следващия програмен период на ЕС – 2014 – 2020 г. Впоследствие обаче на идеята се противопоставиха министрите на рагионалното развитие и на транспорта и нейното обсъждане отшумя.

"Твърдото намерение на ръководството на агенцията е още в края на третото тримесечие на 2009 г. да започне строителството на ЛОТ 1 и ЛОТ 4 и участъците, за които има проектна готовност и ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда)", каза Янко Янков. По думите му има вариант да бъде включен и част от ЛОТ 2, който завършва при "Антените" край Благоевград.

Същевременно той изрази тревога от продължаващата тенденция от последните години на места да има трудности по отчуждаването и по приемането на ОВОС в районите на ЛОТ 2 и ЛОТ 3 - това са участъците между Дупница и Благоевград и на юг към Кресненското дефиле.

"А ако кметовете и общинските съвети ни помогнат, можем от 2010 г. до 2013 г. да приключим изграждането. Изключваме Кресненското дефиле, където строителството, очевидно е, че ще бъде много трудно, по-продължително и сигурно ще бъде извършено през втория период след 2013 г.", добави Янко Янков.

Той даде пример със съседна Гърция, където строителството на магистрали започва там, където е най-лесно - в равнинните участъци, а за следващи етапи се оставят по-сложните участъци, където се налага изграждането на тунели и други пътни съоръжения.

Председателят на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов също изрази притеснения от забавянето на отчуждителните процедури и се обърна за съдействие към кметовете на общини и общинските съвети. Това по думите му не само възпрепятства проектирането на ЛОТ 2 и ЛОТ 3.

Завършените отчуждителни процедури са и едно от изискванията на оперативната програма"Транспорт", поради което не можели да стартират и търговете за ЛОТ 1 и ЛОТ 4, за които има готови проекти и действащ ОВОС. Затова се бавело и началото на строителството на тези участъци. "Очевидно това ще стане след няколко месеца, а за останалата част до Благоевград няма все още технически проект", каза Атанасов.

Търговете за двата лота на магистралата се отлагат повече от две години. А заради нередности в пътния фонд при предишното му ръководство Еврокомисията замрази плащания за над 1 млрд. евро за пътища. Напоследък от Европейската комисия отчете подобрение в работата на пътната агенция по отношение на прозрачността. Комисията обаче не е взела все още решение за окончателното деблокиране на средствата.

Тъй че не е ясно как при все още незапочнати тръжни процедури строителството на магистралата ще започне в края на третото тримесечие.

"Нашето намерение е в най-скоро време автомагистрала "Струма" да бъде построена така, че Благоевград да се свърже изцяло с магистрала със столицата и да се постигне това, което местните хора от дълги години мечтаят", заяви изпълнителният директор на НАПИ.

Споделяне

Още от България