Наплив от българи, желаещи да се пенсионират в Гърция

Наплив от българи, желаещи да се пенсионират в Гърция

Хиляди молби на българи са постъпили за получаване на пенсии в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Имерисия", като се позовава на източници от местното самоуправление в страната. Освен българите множество молби са подали румънци и поляци, както и гърци, работили основно в Белгия и Германия, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

"Имерисия" пише, че срещу заплащане корумпирани чиновници са съдействали на чужденци да се сдобият с пенсии, като са подавали неверни данни за адресната регистрация на кандидатите на територията на страната.

Те давали подкупи на хора, склонни да предоставят своя адрес за нуждите на кандидат-пенсионера, тъй като необходимо условие за пенсиониране е чужденецът да докаже, че трайно е пребивавал в Гърция. Така властите от гръцкия държавен фонд за пенсионно осигуряване (ИКА) често пъти попадали на един и същ адрес, но контролните органи не са успявали да се справят с тази нередност.

Вестникът цитира случай с българка на 66 години, дошла от България миналата година, но вече била открита в списъците за пенсиониране с 25 години осигурителен стаж. Отбелязва се, че пенсията, която въпросната българка очаквала да получи в собствената си страна, щяла да бъде не повече от 130 евро - няколко пъти по-малко от очакваната в Гърция.

Съгласно европейския регламент европейските работещи имат право на пенсия, ако са се осигурявали една година в страната, която ги е приела, събрали са изисканите от тях печати за внасяните такси, навършили са пенсионна възраст и са доказали, че са постоянни жители на страната.

Изданието твърди също, че броят на молбите за пенсиониране на работещи българи в Гърция се е утроил през последните месеци, като това основателно е предизвикало недоумение сред ръководството на фонда ИКА.

Те бързо намерили отговор на чуденето си, след като чиновници се разровили в европейските регламенти за отпускане на пенсии и установили, че българи и румънци в качеството си на равнопоставени членове на ЕС имат право на свободно движение в Гърция от 1 януари 2009 г., както и на еднакви права за работа и пенсиониране с останалите европейски граждани.

Така дори и с няколко месеца осигуряване в Гърция един българин, румънец или поляк, работил 14-15 години в собствената си страна, може (на 65 години за мъж и на 60 години за жена) да получи най-ниската пенсия от фонда ИКА в размер на 486 евро, а също така да кандидатства и за социална помощ от 230 евро.

Сумата се смята за астрономическа за България, където пенсиите са нищожни. Тези чужденци получават пенсия от гръцкия държавен фонд ИКА, но продължават да пребивават предимно в евтината си страна, пише още гръцкият вестник.

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?