“Напоителни системи“ ощетена със стотици хиляди левове

Държавната “Напоителни системи“ е било ощетено със стотици хиляди левове през последните четири години, установила вътрешна проверка във фирмата, която е към Министерството на земеделието и храните. Това съобщиха от дружеството във вторник

Анализ на всички договори, анекси, споразумения и финансови документи на дружеството установил, че половината от тях са в негов ущърб. Именно неизгодните контракти, сключвани в минали години, са причина за лошия финансов резултат на дружеството, сочат констатациите на проверката. Обобщен доклад по случая е изготвен до принципала на дружеството - министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В същото време обаче въпросните договори са юридически издържани и няма извършени закононарушения по тях, казва изпълнителният директор на дружеството Елица Попова в прессъобщението.

Деветдесет процента от проверените договори за наем са анексирани през последните шест месеца преди парламентарните избори през 2009 година без разрешение на министъра на земеделието и храните. Част от тях са анексирани с по пет години, само един месец след подписването им.

Не е ясно какво е обусловило нуждата от подобно удължаване, тъй като договорите са сключени за пет години. В момента голяма част от тях са със срок на действие до 2015 година, посочва Попова.

Освен удължаването на срока до 10 години, в договорите за наем са заложени клаузи за шестмесечно предизвестие при прекратяването им. При проверката е установено, че е намален размерът на неустойката по договорите в полза на наемателя при забавяне на плащането.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес