"Напоителни системи" се оказа виновник за пресъхването на река Въча

"Напоителни системи" се оказа виновник за пресъхването на река Въча

Държавното дружество "Напоителни системи" се оказа виновно за пресъхването на река Въча и измирането на рибата в нея. Това става ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Започва административно-наказателна процедура към "Напоителни системи" за неспазване изискванията на графика, утвърден от МОСВ за осигуряване екологичния минимум за оводняване на река Въча. Това е съобщил заместник-министърът на околната среда Красимир Живков на срещата при областния управител на Пловдив Дани Каназирева във връзка със ситуацията в реката след спирането на работата на двата ВЕЦ-а по поречието ѝ. по искане на НЕК заради ремонт между 18 и 21 ноември. Чрез водохващане на "Напоителни системи" ЧЕЦ "Кричим" е трябвало да осигурява 18 часа в денонощието вода за поддържане на екологичния минимум в реката.

Резултатите от извършените проверки на място от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" показва, че на водохващането на "Напоителни системи" от река Въча по данни от дневника на 18 ноември за оводняване на коритото са пропуснати 271 920 куб. м, което е приблизително 4.8 куб.м/сек.

На 19 ноември пропуснатите количества за оводняване на коритото на реката са 77 550 куб. м или 1.2 куб.м/сек., което е нарушение на режима, според който за оводняване на реката от язовир "Кричим" е необходимо да бъдат пропускани минимум 5 куб.м/сек.

На 20-ти ноември няма отразени пропуснати водни количества.

Липсва и монтирано измервателно устройство от "Напоителни системи", е посочено в съобщението на МОСВ.

На срещата при областния управител са били представители на НЕК, на "Напоителни системи", на рибарски сдружения и кмета на Кричим Атанас Калчев.

Обсъдени са били въпроси, свързани с необходимостта от непрекъснатото оводняване на коритото на река Въча, посредством работата на ВЕЦ-овете.

Участниците в срещата са решили да бъде възложено хидроложко проучване, за да бъде гарантиран екологичният минимум в река Вит в границите на населеното място.

Заместник-министърът на екологията Красимир Живков е уверил, че в бъдеще Министерството на околната среда и водите ще съгласува измененията в графика с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, за да бъде запазено биологичното разнообразие, както и постоянното обезпечаване на 5 куб.м/сек.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес